Digitekniikka tuo uutta vipinää tehtaisiin – Suomi vetäjänä

Tehdaslogistiikan automatisoinnista haetaan uutta digiloikkaan europan pienimpiinkin teollisuuslaitoksiin. Euroopan komission tukema uusi L4MS (Logistics for Manufacturing SMEs) -kiihdytysohjelma vauhdittaa pk-teollisuuden tehtaiden automatisointia. VTT:n johtaman hankkeen arvo on 8,8 miljoonaa euroa ja kesto 3,5 vuotta.

Uuden digihankkeen tavoitteena on digitalisoida tehtaiden sisäinen logistiikka-automaatio täysin. Tämän ansiosta automaatiotoimittajat pystyisivät kehittämään ja toteuttamaan logistiikkaratkaisuja nopeammin ja edullisemmin kuin nykyään.

Ohjelma avaa pk-teollisuuden yrityksille myös uusia mahdollisuuksia hyödyntää robotiikkaa ja edistyneitä teknologioita kuten tekoälyä ja virtualisointia. Euroopan kaikista valmistavista yrityksistä 98 % on pieniä ja keskisuuria. Euroopan teollisuus on vaarassa jäädä jälkeen, jos näitä yrityksiä ei saada mukaan digitalisaation kehitykseen.

Tyypillisessä pk-tehtaassa osien ja komponenttien kuljetukseen osallistuu neljännes työntekijöistä, tehtaan lattiapinta-alasta on käytössä yli puolet ja tuotantoajasta logistiikkaan kuluu jopa 87 prosenttia.  Suuret valmistajat ottavat vauhdilla käyttöön mobiilirobotteja kasvattaakseen tuottavuutta ja joustavuutta, mutta vain alle kaksi prosenttia Euroopan pk-teollisuudesta käyttää huipputekniikkaa valmistuksessaan.

VTT:n vetämäL4MS (Logistics for Manufacturing SMEs) ohjelma tarjoaa pk-teollisuudelle edullista ja joustavaa logistiikka-automaatiota, joka ei edellytä infrastruktuurin muutoksia, tuotantokatkoja eikä erikoisosaamista.

”Käyttöönottokustannukset ja -aika pienentyvät 10-kertaisesti. Se tulee tarjoamaan pk-teollisuudelle ennennäkemätöntä joustavuutta ja ketteryyttä piensarjatuotannossa ja tuplaamaan niiden tuottavuuden”, sanoo L4MS-koordinaattori Ali Muhammad VTT:ltä.

Logistiikkaan kaksiosainen IoT-alusta

Uusi L4MS-ohjelma tarjoaa yrityksille pilvipalveluna toimivan esineiden internetin (IoT)-alustan, jonka nimi on OPIL (Open Platform for Innovations in Logistics) ja siihen liitetyn 3D-simulaattorin. Näitä hyödynnetään tehtaan logistiikan virtualisointiin.

Alustan sisältämät navigointi-, lokalisointi-, kartoitus- ja liikenteenhallintapalvelut mahdollistavat nopeiden ja kustannustehokkaiden logistiikkaratkaisujen käyttöönoton. OPIL myös auttaa automaatiotoimittajia kehittämään ja tarjoamaan optimaalisia ratkaisuja yrityksille.

Lisäksi virtuaaliset tehtaat avustavat päätöksenteossa yrityksiä valitsemaan parhaat ratkaisut. ”Pk-teollisuudelle avautuu nyt ainutlaatuinen mahdollisuus soveltaa robotiikkaa, päästä mukaan tekoälyn maailmaan ja verkottua Eurooppa-tasolla”, sanoo VTT:n tutkimusjohtaja Kalle Kantola .

TAUSTAA: EU:n teollisuuden digitointiohjelma L4MS:ssä on keskitetty palvelupiste, josta Euroopan pk-teollisuuden yritykset voivat hankkia digitalisointiin koko palvelupaketin. Se kattaa uusimman teknologian (OPIL ja 3D-simulaattori), teknisen tuen, liiketoiminnan mentoroinnin, työntekijöiden koulutuksen ja rahoituksen tuotannon nykyaikaistamiseen. Palvelut ovat pk-teollisuuden yrityksille paikallisesti saatavissa L4MS:ään liittyvän alueellisten digitaalisten innovaatiohubien verkostosta, jotka löytyvät L4MS:n nettisivulta.

LISÄÄ: L4MS-ohjelma (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!