Hymy siirtyy IoT-verkkoon

Uusi verkkoteknologia mahdollistaa reaaliaikaisen asiakastyytyväisyystiedon keräämisen uuden matkapuhelinverkkojen NB-IoT-tekniikan avulla. Kangasalan Prisma hyödyntää ensimmäisenä Elisan NB-IoT verkon kautta kerättävää asiakastyytyväisyystietoa.

Tamperelaisen HappyOrNot-hymiölaitteita on maailmalla ja Suomessa useita kymmeniä tuhansia. Tyypillisesti laitteet puskuroivat päivän mittaan painalluksista saatavan tiedon ja lähettävät yhteenvedon kerran vuorokaudessa asiakkaalle 2G- tai 3G-verkon välityksellä.

Perinteisessä verkossa paristojen käyttöikä on 2-5 vuotta ja niiden koko edellyttää myös laitteilta isohkoa kokoa. Reaaliaikaisessa raportoinnissa paristojen käyttöikä lyhenee merkittävästi harvempaan väliin verrattuna.

’’Olemme vuoden ajan tutkineet NB-IoT-verkon mahdollisuuksia ja nyt otamme sen ensimmäistä kertaa asiakaskäyttöön. Verkon pienempi energiankulutus mahdollistaa meille pitemmän paristojen kestoajan, pienemmät laitteet ja joustavamman sijoiteltavuuden’’, sanoo tuotekehitysjohtaja Marko Touhunen HappyOrNotista.

Elisan NB-IoT-verkkoon kytkettävä teknologia kuluttaa hyvin vähän virtaa, joten käytettävien laitteiden akunkesto on pitkä, jopa 10 vuotta.ää Verkkoon voidaan liittää yksinkertaisia ja edullisia päätelaitteita, kuten antureita.

”Verkon kautta saamme langattomien anturien keräämää dataa helposti analysoitavaksi. Käyttökohteita on rajattomasti’’, kertoo liiketoimintajohtaja Petteri Svensson Elisalta.

Yritykset hyötyvät NB-IoT-verkon 3G-verkkoa paremmasta kattavuudesta. Se mahdollistaa verkkoon liitettävien mittauslaitteiden sijoittamisen myös sellaisiin paikkoihin, joissa se ei ole aiemmin ollut mahdollista heikon kuuluvuuden vuoksi.

Elisan NB-IoT-verkko on ollut testikäytössä lokakuusta lähtien. Sitä on testattu ensin yhteistyössä jätekuljetuspalveluja tarjoavan Enevon kanssa.