Viime vuosi toi esiin valtiolliset hakkerit

Tietoturvayhtiö Check Point ennustaa vuodeksi 2018 lisää valtiollisia toimijoita, jotka jäävät kiinni hakkeroinnista. Valeuutisten lisäksi viralliset tahot, kuten suuryritykset ja hallitukset, ovat jääneet kiinni yrityksistä varastaa tietoa kilpailijoilta tai levittää väärää tietoa.

Tietoturvayhtiö Check Pointin uusin globaali kyberturvallisuusennuste kuvaa tietoturvan pinnanalaisia virtauksia, jotka vaikuttavat kansalaisten jokapäiväiseen elämään ehkä jopa enemmän kuin yksittäiset tietomurrot ja haittaohjelmakampanjat.

Jatkossa on odotettavissa, että entistä useammat yksityiset ja julkiset luotetut tahot käyttävät menetelmiä, jotka on tähän asti yhdistetty kyberrikollisuuteen. Syynä on yksinkertaisesti se, että saatu tai oletettu hyöty on suurempi kuin kiinni jäämisen riski.

Samaan aikaan valtiot varautuvat suojaamaan kansalaisiaan kyberhyökkäyksiltä vahvistamalla kyberpuolustustaan. Valtiolliset kyberpuolustusjoukot pitävät silmällä kansallisia internetin rakenteita sekä kriittistä infrastruktuuria, kuten vesi- ja sähkölaitoksia ja pankkien tietoverkkoja.

Valeuutisten lisäksi kryptovaluuttojen luonti tuo uhkia. Kryptovaluuttojen luomiseen tarvitaan runsaasti resursseja. Arvioidaan, että yksi bitcointapahtuma vie enemmän sähköä kuin amerikkalaistalous käyttää viikossa.

Kryptovaluuttojen hyödyntäminen synnyttänyt kryptolouhijat, haittaohjelmat, joiden avulla valjastetaan tietokoneen teho kryptorahan luomiseen, usein ilman uhrin tietoa tai suostumusta.

Bitcoinin arvon kohottua huippulukemiin tänä vuonna muutkin kryptovaluutat todennäköisesti kiinnittävät kyberrikollisten huomion, ja he alkavat etsiä haavoittuvuuksia niitä ylläpitävistä rakenteista.