Nopeampaa dataa metrossa ja asemilla

Konsulttiyritys Omnitelen selvityksen mukaan DNA:n mobiililaajakaista oli Helsingin ja Espoon metroreitillä teleoperaattoreista nopein. DNA kertoo panostaneensa metroasemien ja metroreitin 4G-verkkoon merkittävästi koko reitin varrella. Raportin tilaajana toimi DNA.

Asemilla ja tunneleissa on tehty 4G LTE -kapasiteetin laajennuksia ja otettu käyttöön uusia tukiasemia. Lisäksi DNA on ottanut käyttöön useita LTE-taajuuksia yhdistävää, ja siten asiakkaan saamaa nopeutta parantavaa, LTE Carrier Aggregation –tekniikkaa.

Suurin osa mobiilista tiedonsiirrosta on edelleen saapuvaa liikennettä eli internetistä omaan laitteeseen ladattavaa aineistoa. Suurin keskimääräinen saapuvan liikenteen tiedonsiirtonopeus oli 80,5 Mbit/s ja se saavutettiin DNA:n liittymällä. Telian liittymällä vastaava tulos oli 52,6 Mbit/s ja Elisan liittymällä 48,7 Mbit/s.

Lähtevän liikenteen nopeus vaikuttaa siihen, kuinka kauan kestää esimerkiksi videon lähettäminen sosiaaliseen mediaan tai suuren tiedoston lataaminen pilvipalveluun. DNA:n liittymällä mitattiin suurin lähtevän liikenteen keskimääräinen tiedonsiirtonopeus (13,3 Mbit/s). Telian tulos (13,0 Mbit/s) oli toiseksi ja Elisan (11,6 Mbit/s) kolmanneksi suurin.

Tutkimusraportin mukaan tuloksista voidaan päätellä, että DNA:n liittymä hyödynsi mittareitillä eniten kolmen kantoaallon yhdistelmätekniikkaa (LTE Carrier Aggregation). Raportin mukaan kahden ja kolmen kantoaallon yhdistelmätekniikan käyttöaste selittää suurelta osin selkeät erot tiedonsiirtonopeuksissa.

Mittauksissa vertailtiin keskimääräisiä saapuvan ja lähtevän liikenteen tiedonsiirtonopeuksia. Mittauksissa käytettiin kunkin operaattorin nopeimpia saatavilla olevia kuluttajille suunnattuja mobiililaajakaistaliittymätuotteita.

Tutkimuksen mittaukset suoritettiin marras- ja joulukuussa 2017, ja kestivät kokonaisuudessaan noin 10 kalenteripäivää. Vertailu tehtiin Helsingin ja Espoon metroreitillä Matinkylä – Vuosaari – Mellunmäki välillä. Selvityksen tilaaja oli DNA.

Selvityksen tehnyt Oy Omnitele Ab on itsenäinen matkaviestinverkkojen toimintaan ja niiden kehitykseen erikoistunut konsulttiyhtiö. Omnitelen omistaa joukko suomalaisia pääomasijoittajia sekä DNA:ta myös omistava Finda Telecom.

LISÄÄ: Omnitelen mobiiliverkkojen tiedonsiirtonopeuksien vertailu metrossa 2018  (LINKKI, pdf)

Kuva: Omnitele