Suomalaislaite mullistaa näöntutkimuksen

Turussa on kehitetty uudenlainen näöntutkimuksen testausmenetelmä, joka mittaa tarkkuuden lisäksi kontrastinäköä, näkökenttää ja reaktioaikaa. Testattava saa myös yksityiskohtaisen raportin toiminnallisesta näöstään verkon kautta.

Perinteinen näöntarkkuuden mittaaminen paljastaa Ocusweep-teknologian kehittäneen yrityksen mukaan toimintakyvystämme vain erittäin kapean osan.  Yrityksen testeri antaa tietoa koko näköjärjestelmän toiminnasta: silmän näkökyvystä aivojen näkötiedon käsittelyn tehokkuuteen ja silmänliikkeiden täsmällisyyteen.

Turkulaisyrityksen Ocusweep-laitteen testiraporteista kertyy henkilökohtainen näköterveyden tietopankki pilvipalveluun. Raportti kertoo myös, millainen oma näkö on verrattuna muihin samaan ikäryhmään kuuluviin.

Testeri tekee oman näköterveyden mittaamisen ja seurannan mahdolliseksi.  Esimerkiksi etenevä silmäsairaus aiheuttaa muutoksia näön toimintaan jo ennen kuin ihminen havaitsee niitä itse.

Uuden Ocusweep-testin tulosten pohjalta optikko voi tarvittaessa suositella silmälääkärin tutkimuksia. Silloin mahdolliset hoitotoimenpiteet voidaan aloittaa ajoissa ja seurata näön kehittymistä säännöllisesti.

’’Vasta kun on selkeä tieto omasta näköterveydestä, voi seurata sen kehittymistä ja pitää huolta näöstään. Raportti antaa välineen ymmärtää omaa toiminnallista näköä’’, sanoo Ocusweep-menetelmän kehittäjä, silmälääkäri Markku Leinonen.

Ocusweep-menetelmän mittausmetodeille ja algoritmeille on myönnetty patentteja, joiden lisäksi vireillä on myös uusia patenttihakemuksia. Laitteistoa hyödynnetään jo esimerkiksi Instrumentarium-optikkoketjun liikkeissä, ja järjestelmä on herättänyt kehittäjäyrityksen mukaan jo merkittävää kansainvälistä kiinnostusta.

Kuva: Ocusweep-testeri on esillä Messukeskuksessa 13.–14.1.2018 järjestettävässä näkemisen ja silmäterveyden Näe2018-koulutustapahtumassa.