Suomi innovaatiolistan kärkeen

Yhdysvaltalainen Consumer Technology Association (CTA) on julkaissut uuden innovaatioselvityksen, jossa tarkastellaan eri valtioiden innovatiivisuutta edistäviä tekijöitä. Suomi on listalla ykkösenä. Vertailussa oli mukana kaikkiaan 38 valtiota ja Euroopan Unioni myös omana kokonaisuutenaan.

Ensimmäistä kertaa julkaistussa International Innovation Scorecard -vertailussa erottui 13 huippuinnovatiivisen valtion ryhmä, jotka ovat järjestyksessä Suomi, Iso-Britannia, Australia, Ruotsi, Yhdysvallat, Singapore, Alankomaat, Kanada, Portugali, Tsekki, Itävalta, Tanska ja Uusi-Seelanti.

”Tulostaulukon tavoitteena on arvioida valtioiden innovatiivisuutta amerikkalaisesta näkökulmasta. Halusimme tutkia, minkä valtioiden käytännöt ja lainsäädäntö tukevat parhaiten uusien innovaatioiden luomista ja tuomista markkinoille”, sanoo CTA:n pääjohtaja Gary Shapiro.

Tulostaulukossa arvioidaan useita kriteereitä. Näitä ovat esimerkiksi valtion antama tuki uusille disruptiivisille liiketoimintamalleille ja teknologioille (kuten jakamistalous ja robottiliikenne), verotus, ympäristönsuojelu sekä laajakaistayhteyksien nopeus ja hinta.

Lisäksi selvityksessä tarkasteltiin monimuotoisuutta, kuten naisten ja miesten suhteellista osuutta työvoimasta, maahanmuuttajien osuutta väestöstä sekä ajatuksen ja ilmaisun vapautta.

”Trendit näkyvät selvästi. Innovointiin kannustetaan paikoissa, joissa valtiovalta tukee uusia ideoita, ihmisillä on paljon vapautta, ympäristö on puhdas ja innovaattoreita kannustetaan”, Shapiro sanoo.

”Valtioiden tulevaisuus on sidottu innovointiin, koska se vahvistaa talouskasvua ja tarjoaa tuleville sukupolville heidän haluamiaan työpaikkoja. Tämän päivän vastavalmistuneet eivät halua välttämättä enää tehdä edellisten sukupolvien tapaan tehdastyötä, vaan he haluavat käyttää luovuuttaan ja uteliaisuuttaan valoisamman tulevaisuuden rakentamiseksi kaikkialla”.

CTA:n International Innovation Scorecard -vertailun tuloksia

 • Monimuotoisimmat valtiot ovat Australia, Kanada, Singapore ja Ruotsi
 • Eniten poliittista ja yksilönvapautta on Kanadassa, Alankomaissa, Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Portugalissa
 • Keskimäärin nopeimpien ja edullisimpien internetyhteyksien maat ovat Iso-Britannia, Suomi, Etelä-Korea, Ruotsi, Saksa, Tanska, Itävalta ja Alankomaat
 • Koulutetuin työvoima on Singaporessa, Israelissa, Japanissa, Kanadassa, Isossa-Britanniassa, Saksassa, Ruotsissa ja Uudessa-Seelannissa
 • Innovaatioita tukevin verotus on Singaporessa, Kiinassa, Panamassa, Chilessä, Irlannissa ja Kanadassa
 • Eniten tuotekehitykseen satsaavat maat (osuutena kansantuotteesta) ovat Israel, Etelä-Korea, Japani, Ruotsi, Itävalta, Tanska, Suomi, Saksa ja Yhdysvallat
 • Aktiivisin yritystoiminta on Australiassa, Isossa-Britanniassa, Uudessa-Seelannissa, Yhdysvalloissa, Singaporessa, Irlannissa ja Ruotsissa
 • Drone-lennokkien testaamiseen ja käyttämiseen parhaat maat ovat Australia, Suomi, Portugali, Singapore ja Ruotsi
 • Henkilökuljetuspalvelujen kannalta vapaimmat maat ovat Suomi, Panama, Peru, Puola, Ruanda, Etelä-Afrikka ja Meksiko
 • Parhaat rakenteet lyhytaikaisille kotien vuokrapalveluille on Chilessä, Tanskassa, Suomessa, Israelissa, Meksikossa, Nigeriassa, Perussa, Portugalissa ja Etelä-Afrikassa
 • Robottiajoneuvojen testaamiselle ja käyttöönotolle sallivimmat maat ovat Australia, Itävalta, Tsekki, Ranska, Saksa, Japani, Alankomaat, Uusi-Seelanti, Singapore, Etelä-Korea, Espanja, Ruotsi, Iso-Britannia ja Yhdysvallat
 • Puhtain vesi ja ilma on Australiassa, Kanadassa, Tanskassa, Suomessa, Ranskassa, Saksassa, Kreikassa, Irlannissa, Japanissa, Alankomaissa, Uudessa-Seelannissa, Portugalissa, Espanjassa, Ruotsissa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa

LISÄÄ: Raportti (LINKKI)

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017