Innovaatiotutkijasta vuoden professori

Lappeenrannan teknillisestä yliopiston professori  Karl-Erik Michelsen on valittu vuoden professoriksi.  Michelsen on tutkinut laajalti suomalaista innovaatiojärjestelmää, teknologiaa ja teollisuutta. Palkinnon suuruus on 20 000 euroa.

Vuoden Professori -nimitys julkistettiin Communicatio Academica -tapahtumassa Lappeenrannassa perjantaina.

Professori Karl-Erik Michelsen (60) on toiminut tieteen, teknologian ja modernin yhteiskunnan tutkimuksen professorina LUT:ssa vuodesta 2012. Hänen alansa yhdistää LUTin teknillisen tiedekunnan ja kauppatieteellisen tiedekunnan tieteelliset intressit.

”Professoriliitto arvostaa professori Karl-Erik Michelsenin ansioita tieteidenvälisen vuoropuhelun ja yhteistyön rakentamisessa.”, totesi Professoriliiton puheenjohtaja Jouni Kivistö-Rahnasto palkitsemisen perusteluissa.

Michelsen käsitteli väitöskirjaan (1993) kansallisen tutkimusjärjestelmän kehitystä. Michelsen on kirjoittanut monografioita isoista suomalaisista yrityksistä, muun muassa Vaisalasta, Koneesta sekä paperi- ja energiateollisuuden vaiheista.

Kansainvälinen yhteistyö on oleellinen osa Michelsenin työtä. Viitenä viime vuonna tutkimustyö on organisoitunut Horizon 2020-ohjelmaan kuuluvaan kansainväliseen tutkimushankkeeseen (History of Nuclear Energy and Society). Hankkeessa on kerätty aineistoa 30 maasta. Tutkimusyhteistyötä tehdään kuuden eurooppalaisen yliopiston kanssa.

Yhteiskunnallisen vaikuttaminen kuuluu Michelsenin työhön. Hänellä on lukuisia luottamustoimia tieteellisissä yhteisöissä Suomessa ja ulkomailla.

Kuva: Teemu Leinonen / LUT.