Arktisen datakaapelin suunnittelu liikkeelle

Valtion pääosin omistama Cinia selvittää liikenne- ja viestintäministeriön aloitteesta rakentaa Koillisväylän kautta nopeat datakaapeliyhteydet Euroopan ja Aasian välille. Mukana ovat myös Rovaniemen ja Oulun kaupungit, Kainuun maakunta sekä paikalliset yritykset.

Artic Connect on osa Arktisen Neuvoston tavoitteiden mukaista yhteyksien parantamista arktisilla alueilla. Uskottavuutta hankkeelle antaa Cinia, joka on aiemmin suunnitellut ja toteuttanut nopeat C-Lion1-merikaapeliyhteyden Suomen ja Saksan välille.

Cinia selvittää Koillisväylän datakaapelin selvitystyössä Etelä-Suomesta Kirkkoniemeen ja Murmanskiin suunniteltujen valokuituyhteyksien tämänhetkisen saatavuuden ja lisärakentamistarpeet.

’’Etenkin Suomen pohjoisosissa valokuituyhteyksien lisääminen on tarpeen, kunhan Arctic Connect -merikaapelijärjestelmä pääsee tuotantovaiheeseen’’, muistuttaa Cinian toimitusjohtaja Ari-Jussi Knaapila.

Toteutuessaan Arctic Connect -hanke yhdistäisi kolme maanosaa, joiden vaikutusalueella asuu noin 85 prosenttia maailman väestöstä. Tekniseltä kapasiteetiltaan tämänhetkisen suunnitelman lähtökohta on yhteensä kuusi kuituparia, 60 Tbit/s kapasiteetti ja noin 18 000 kilometrin kokonaispituus.

Arctic Connect -hankeyhtiön tarkoitus on selvittää edellytykset Koillisväylän merikaapeliyhteyden rakentamiselle, teettää vaadittavat ympäristötutkimukset ja luvitusvalmistelut sekä pyytää urakointitarjoukset, joiden perusteella tuleva hanke voidaan tarkemmin budjetoida ja suunnitella.

Toteutuessaan Koillisväylän datakaapeliyhteys pyöräyttää hankkeen edistäjien mukaan käsitykset keskuksista ja periferiasta ympäri. ’’Norjan Kirkkoniemestä tulisi dataliikenteen uusi Marseille maihinnousupaikkana, jolloin sekä Lappi että Kainuu olisivat lähimpinä kansainvälisiä markkinoita, kiteyttää toimitusjohtaja Juha Seppälä Rovaniemen kaupungin kehitysyhtiöstä.

Myös Oulun seutu ja Pohjois-Pohjanmaa näkee, että merikaapeliyhteyden jatkuminen Perämereltä Helsinkiin elinvoimaisuuden lisääjänä. Ja mahdollinen Oulun merikaapeli osana Arctic Connect -hanketta loisi Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajalan mukaan merkittäviä kasvuja ICT-ekosysteemille.

Kuva: Shutterstock

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusinta tietoa   – Lue tästä ilmaiseksi!