Tekoälypanostus alkaa – 200 miljoonaa euroa

Suomi käynnistää tekoälyn ja alustatalouden kehitysohjelman. Nelivuotisen hankkeen laajuus on 200 miljoonaa euroa, josta valtiolta tulee puolet uuden Tekesistä ja Finpro yhdistymisen kautta syntyneeltä Business Finlandilta. Digitaalisiin alustoihin on varattu lisäksi 60 miljoonaa euroa.

AI Business -ohjelmassa rahoitetaan kaikkien toimialojen suomalaisia startup-, pk- ja suuria yrityksiä, jotka kehittävät ja hyödyntävät tekoälyä ja alustataloutta liiketoiminnassa.

”Suomessa on vuosikymmenien kokemus muun muassa neuroverkkojen ja tekoälyn tutkimuksesta ja paljon nousevia yrityksiä yhteistyössä tutkimuslaitosten kanssa. Arvioiden mukaan tekoäly ja alustatalous muodostavat 30 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta vuonna 2030.”, kertoo Business Finlandin pääjohtaja Pekka Soini.

Ohjelma tarjoaa suomalaisyrityksille kansainvälisiä verkostoja ja kansainvälistymispalveluja, joissa viedään valikoituja yrityksiä tapaamaan suuria globaaleja yrityksiä. AI Business rahoittaa myös tutkimusta erityisesti yliopistojen, tutkimuslaitosten ja yritysten yhteishankkeissa.

Viime vuonna käynnistyneessä Team Finland Augmented Intelligence -kampanjassa rahoitettiin jo yli 50 tekoälyyn liittyvää hanketta, joista osa on jo kaupallistumisen kynnyksellä. Kampanja sulautuu nyt osaksi uutta AI Business-ohjelmaa.

Business Finland aikoo rahoittaa tekoälyhankkeen lisäksi 60 miljoonalla eurolla  esimerkiksi digitaalisia alustoja. Sillä pyritään kehittämään B2B-alustoja ja niitä synnyttäviä liiketoimintaekosysteemejä. Suomella on mahdollisuuksia rakententaa alustoja yhdessä muiden EU-maiden kanssa.

LISÄÄ: AI Business -ohjelma (LINKKI), Tekoälyaika -selvitys (LINKKI) skä digitaalisen alustatalouden tiekartasto tästä (LINKKI, pdf) ja kasvumoottorit-panostus (LINKKI).