Video: Näin liikkuvat vihivaunut autotehtaalla

Volkwagenin Seat-merkin Barcelonan Martorellin autotehdas on esimerkki digitalisoidusta tuotantolaitoksesta. Siellä on 125 automaattisesti ohjattua vihivaunua yhdessä yli 7 000 työntekijän kanssa. Robotisoitu sisälogistiikka nopeuttaa myös tehtaan läpimenoaikaa.

Sininen valo syttyy Martorellin moottorivarastossa joka aamu kello viisi. Sinisen valon lähde on joku 15 vihivaunusta (AGV, automated guided vehicles), jotka aloittavat ensimmäisen kierroksensa tehtaalla. Päivittäin vihivaunut tekevät yhteensä jopa 2 800 kierrosta kuljettaen osia varastosta kokoonpanolinjalle. Tehtaalla valmistetaan lähes 500 000 autoa vuodessa.

Tehtaalla vihivaunu tarkistaa viivakoodista, että kyydissä on oikea osa ja tunnistin avaa automaattisesti varaston oven. Ohjelmoidut reitit toisten vihivaunujen ja 7 000 tehdastyöntekijän lomassa vaikka painoa voi olla jopa 1500 kiloa kerrallaan. Vihivaunut kuljettavat päivittäin 23 800 osaa. Vihivaunut ovat Artisteril-nimiseltä valmistajalta.

Vihivaunut osaavat 360 asteen näkökenttänsä ansiosta pysähtyä punaisiin valoihin ja väistää työntekijöitä reittien risteytyessä. Turvallisuuden varmistamiseksi vihivaunut varoittavat havaitsemiaan työntekijöitä varoitusvaloilla ja -äänillä.

Tehtaalla on 40 valmista reittiä, jotka on luotu lattiaan upotetuilla magneettiraidoilla. Yksi reitti kestää yhdestä seitsemään minuuttia. Tulevaisuudessa nämä magneettiraitareitit korvataan navigointijärjestelmällä.

Vihivaunujen toimintaa valvoo tehtaalla viisi työntekijää, jotka muokkaa kaikkien vihivaunujen reittiasetuksia tarvittaessa. Keskitetyt palvelimet keräävät tietoa vihivaunujen antureilta ja niiden tarkka sijainti näytetään numerosymboleilla valvomossa.

LISÄÄ:  Näin liikkuvat Seatin Martorellin tehtaan vihivaunut (LINKKI, Youtube-video).