Nokia Suomen suurin europatentoija – digissä neljäs maailmassa

Suomalaisyritysten Euroopan patenttivirastolle tekemien patenttihakemusten määrän kaksi vuotta kentänyt lasku taittui viime vuonna. Kasvua ei tullut, mutta hakemusten määrä pysyi samalla tasolla kuin aiemmin. Suurimmat patentoijat olivat Nokia, Kone ja Outotec. Digipatenteissa Nokia oli maailman tilastossa Huawein, Ericssonin ja Qualcommin jälkeen neljäs.

Euroopan patenttivirastolle jätettyjen suomalaisten patenttihakemusten määrä pysyi vuonna 2017 lähes samalla tasolla kuin edeltävänä vuonna. Viime vuonna suomalaiset yritykset ja keksijät jättivät patenttivirastolle yhteensä 1818 hakemusta. Suomalaisille yrityksille ja tutkijoille myönnettyjen patenttien määrä kasvoi puolestaan vahvasti. Patentteja myönnettiin 1230 kappaletta.

Digitaalinen viestintä näkyy Nokian muutoksista huolimatta hakemuksissa Suomen johtavana alana. Hakemusten määrä oli yhteensä 438 kappaletta (351 vuonna 2016) ja kasvoi 24,8 prosenttia.  Suurin kasvaja oli televiestintä (+41,4 prosenttia). Vahvaa nousua näkyi myös mittaustekniikassa (+36,8 prosenttia) sekä lämpöprosesseissa ja -laitteissa (35,5 prosenttia).

Kaikkiaan Euroopan patenttivirastolle jätettiin eri maista viime vuonna liki 166 000 hakemusta, mikä oli 3,9 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016 ja samalla kaikkien aikojen ennätys.

Kiinasta jätettyjen hakemusten määrä kasvoi jälleen selvästi (+16,6 prosenttia). Kiina nousi myös ensi kertaa viiden eniten hakemuksia jättäneen maan kärkeen. Eniten patenttihakemuksia jättivät Yhdysvallat, Saksa, Japani ja Ranska.

Euroopan patenttivirastolle jätettiin eniten hakemuksia terveysteknologian alalla. Seuraavaksi eniten hakemuksia tuli digitaalisen viestinnän ja tietotekniikan aloilta.

Suurimmat patenttihakijat – Huawei nousee

Nokia oli jälleen Suomen aktiivisin patenttihakija yhteensä 919 hakemuksella (-13,2 prosenttia) ja samalla 15. aktiivisin hakija koko Euroopan patenttiviraston tilastoissa. Nokian edellä oli Microsoft (14.)

Nokia säilytti lisäksi asemansa neljänneksi aktiivisimpana yrityksenä digitaalisen viestinnän hakemuksissa, joissa kärkeä hallitsivat Huawei, Ericsson ja Qualcomm. Jälkeen jäivät ZTE, Intel, Sony, LG ja Samsung.

Suomessa Nokian jälkeen aktiivisimmat hakijat olivat Kone (113 hakemusta), Valmet (40), UPM-Kymmene (35) ja Outotec (32).

Ensimmäistä kertaa Euroopan patenttiviraston historiassa eniten patenttihakemuksia jätti kiinalainen Huawei. Siemens paransi sijoitustaan kuudennesta toiseksi. Näiden jälkeen tulivat LG, Samsung ja Qualcomm.

LISÄÄ: Euroopan patenttiviraston vuosiraportti (LINKKI)