Tilauksia lisää – tuotantomäärät heittelevät

Suomen teollisuuden tuotanto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan helmikuussa vuodentakaisesta mutta väheni edellisestä kuukaudesta. Tilauksia tuli kuitenkin helmikuussa 5,7 prosenttia lisää viime vuoteen verrattuna.

Suomen kausitasoitettu teollisuustuotanto väheni helmikuussa 1,2 prosenttia tammikuusta, mutta työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2018 helmikuussa 3,4 prosenttia suurempi kuin vuoden 2017 helmikuussa.

Päätoimialoittain tarkasteltuna teollisuuden kausitasoitettu tuotanto väheni helmikuussa eniten kaivostoiminnassa ja louhinnassa, 12,6 prosenttia. Sähkö-ja elektroniikkateollisuuden tuotanto oli helmikuussa 4,3 prosenttia pienempi kuin tammikuussa.

Metalliteollisuuden kausitasoitettu tuotanto oli helmikuussa 2,2 prosenttia pienempi kuin tammikuussa. Eniten tuotanto kasvoi sähkö-, kaasu- ja lämpöhuollossa, 5,3 prosenttia.

Kuukausittainen vaihtelu on ollut normaalia. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Positiivisen jatkon varmistanee tilausmäärien kasvu edelleen helmikuussa. Uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2018 helmikuussa 5,7 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Tammi-helmikuun aikana tilaukset kasvoivat 6,6 prosenttia vuodentakaisesta. Yritykset saivat helmikuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kaikilla teollisuuden toimialoilla.

Kuvituskuva: Valmet Automotive on yksi voimakkaasti tuotantoaan kasvattanut suomalaistoimija.