Pohjoismaiden suurin aurinkokennotoimitus Suomeen

S-ryhmä päällystää rakennustensa katot aurinkokennoilla. Kokonaisteholtaan noin kymmenen megawatin hanke on suurin aurinkoenergiajärjestelmien katolle asennettavien kokonaistoimitus Pohjoismaissa.  Kennot toimittaa S-ketjun 40 liike- ja huoltoasemarakennukseen Fortum.

Fortum vastaa hankkeen suunnittelusta ja projektijohtamisesta sekä tarvikehankinnoista. Käytännön asennustyön hoitaa Are noin kymmenen asennustiimin voimin. Asennustyöt käynnistyvät keväällä 2018 ja valmistuvat muutamaa uudiskohdetta lukuun ottamatta syksyn 2018 aikana. Valtio tukee noin kahdeksan miljoonan euron hanketta 20 prosentin osuudella.

Aurinkokennoja asennetaan kaupparakennusten lisäksi myös huoltoasemien katoille. Kuvaaja Aki Loponen/S-ryhmä.

Kaikkiaan noin 37 000 aurinkopaneelia asennetaan Prismojen, S-marketien ja ABC-asemien katoille (kuvassa) ympäri Suomen.  Suurin osa S-ryhmän käyttämästä sähköstä tuotetaan tuulivoimalla, mutta myös aurinkosähkössä nähdään potentiaalia.

’’Myymälämme kuluttavat sähköä eniten kesällä, jolloin energiaa tarvitaan erityisesti kylmälaitteisiin ja jäähdyttämiseen. Aurinkoisina kesätunteina parhaimmillaan kaikki kiinteistön kuluttama sähkö voi tulla auringosta”, SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä taustoittaa.

S-ryhmän aurinkokennojen sähköntuotanto on merkittävä lisä Suomen tuotantoon. sillä koko aurinkovoiman tuotantoteho oli viime vuonna Suomessa noin 35 megawattia.

Aurinkokennoja on asennettu parin viime vuoden aikana kasvavaan tahtiin suomalaisten tehdas- ja liikerakennusten katoille. Mukana kennotalkoissa ovat olleet muun muassa ABB, Ilmarinen, Varma, Lidil ja Biolan-konserniin kuuluva Favorit. Koti- ja mökkkijärjestelmien lisäksi aurinkokennoja on asennettu myös muutamiin asuinkerrostaloihin. Myös Finlandia-talon katolle on asennettu aurinkoekennoja.

Kuva: Fortum / S-ryhmä

LISÄÄ: Aurinkokennoartikkeleita ja -uutisia Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Päivitetty 16.4.2018