SuperIoT Alliance: NB-IoT-moduuleista pulaa

Puute uusista NB-IoT-moduuleista rajoittaa IoT-ratkaisujen käyttöönottoa Suomessa, kerrottiin viime viikolla Oulussa järjestetyssä SuperIoT Alliance -seminaarissa. ”Onneksi tilanne on helpottumassa”, kertoi DNA:n Tuomas Kolkka. Silti myös IoT-palveluiden hinnoittelu hämmentää kehittäjiä.

NB-IoT-radiomoduleita ei ole riittänyt Suomen pienemmille markkinoille. Yksi hidastava tekijä on ollut muun muassa Kiinan voimakkaat panostukset NB-IoT-tekniikkaan. Hyvä esimerkki on 1,2 miljoonan lehmän seurantapilotti Kiinassa.  Teleoperaattorit odottavat silti NB-IoT—laitteita olevan tulossa lisää vielä tänä vuonna.

Oulussa järjestetyssä Hilla-ohjelman seminaarin pääantia oli operaattoreiden tilannekatsaus. Sen mukaan kaikki kolme suurinta toimijaa investoivat verkkoteknologiaan ja kattavuuteen Suomessa puolen miljard

Oulun Superior IoT -paneelissa olivat mukana vasemmalta oikealle: Moderaattori toiminut Solitan IoT-johtaja Janne Siltari ja panelistit Raine Jurva Telialta, Tuomas Kolkka DNA:lta ja Keijo Hyvärinen Elisalta.

in euron edestä vuosittain.

Jotain panostuksista kertoo, myös että kaikki suurimmat operaattorit ovatkin ottaneet NB-IoT-verkkonsa käyttöön. Myös LTE-M-teknologia on operaattoreilla tapahtuman mukaan jo viimeistelyvaiheessa.

Aivan kaikki ei ole kuitenkaan auvoista, sillä uusinta teknologiaa tarvitsevaa yrittäjää voi jonkin verran hämmentää, on yleinen hinnoittelun puute.

”Olemme vielä siinä vaiheessa, että hinnoittelemme tapauskohtaisesti käytön ja kapasiteetin mukaan, mutta yrityksen kustannukset lienevät muutamia euroja vuodessa”, totesi digisovellusten vetäjä Raine Jurva Telialta.

Hinnoitteluun tulevat seminaarin puheiden perusteella vaikuttamaan myös monet käyttökohteisiin liittyvät asiat. Operaattorit toivovatkin yrityksiltä avauksia palveluidensa tarjontaan ja niiden hinnoitteluun.

Kaupunkiympäristöjen digitalisoituminen on voimakas kehityssuunta, jota varten on perustettu myös 6Aika-niminenhanke. Seminaarissa 6Aika-ohjelman projektipäällikkö Heikki Huhmo Oulun elinkeinoliikelaitos BusinessOulusta kertoi Oulun tavoitteista digitalisaation ja IoT:n hyödyntämisestä kaupungin palveluissa.

Tähän liittyi myös Oulun yliopiston Pirjo Rousun esitys CityIoT-hankkeesta, jossa määritellään kaupunkien käyttöön avoin IoT-alusta. Oulun kaupunki toimii hankkeessa pilottina.Tapahtuman lopuksi Hilla Funding Services -toimintojen projektipäällikkö Matti Kinnunen esitteli Chongqingin kaupungin ja Oulun välisen yhteistyöehdotuksen, jossa kehitetään IoT-ratkaisuja kaupunkien käyttöön.

Oulun VTT:llä . pidetyn SuperIoT Alliance -seminaarissa tilaisuudessa esittäytyivät myös Water Ecosystem sekä äskettäin Euroopan komission digitaaliseksi innovaatiokeskukseksi hyväksytty Arctic Drone Labs.

Tapahtumassa myös Flexbrightin tuotekehitysjohtaja Veli Heikkinen kertoi taipuisan nLEDfoil-teknologian käyttömahdollisuuksista.  Oulun Haukiputaalle muuttanut Flexbright on toteuttanut Pilkington Automotive Finlandin kanssa tuulilasinäyttöihin liittyvän tuotekehitysprojektin, joka on jo testivaiheessa Keski-Euroopassa.

TAUSTAA:  Hilla sai jatkorahoituksen

Kolme vuotta sitten käynnistynyt HILLA on Tekes-rahoitteinen (nyk. Business Finland) kasvu-, investointi- ja innovaatio-ohjelma, jonka tavoitteena on rakentaa Suomesta digitalisaation ketterä edelläkävijä ja haluttu kumppani kansainvälisillä markkinoilla.

HILLA investoi tutkimuksen ja liiketoiminnan sulauttaviin markkinalähtöisiin kärkihankkeisiin, yhteiskäyttöisiin T&K- ja pilotointiympäristöihin sekä globaalisti skaalautuviin monitoimijaratkaisuihin. SuperIoT on yksi HILLA-ohjelman ekosysteemeistä.

Hilla-ohjelma tulee jatkumaan, sillä seminaarin aluksi ohjelman johtaja Jaakko Sauvola Oulun yliopistolta kertoi uusimmasta rahoituspäätöksestä. ”Se on saatu ja mukana on edelleen kolmen tuhannen ICT-tutkijan pooli. Lisäksi varattuna on noin kolmen miljoonan euron rahoituserä haettavaksi. Laajenemisen myötä tutkijaverkosto kasvaa kansalliseksi’’, kertoi Sauvola.

Kuvituskuva: Rohde & Schwarzin NB-IoT-testilaitteisto Helsingin ECF2018-tilaisuudessa.