Koululaisille 250 Micro:bit-korttia

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta lahjoittaa Keski-Suomen koululaisten käyttöön 250 mikroprosessoriopetukseen Micro:bit-kokeilukorttia. Tarkoitus on aktivoida koululaisia ohjelmointiin ja käytännön digikokeiluihin.

Lahjoituksella haluaan aktivoida koululaisia rakentamaan uudenlaisia digitaalisia ratkaisuja. Micro:bit on Britannian yleisradioyhtiö BBC:n eri laite- ja ohjelmistovalmi

stajien kanssa kehittämä koodausalusta, jota on käytössä jo yli miljoona kappaletta eri puolilla maailmaa.

’’Tiedekunnan lahjoituksen innoittamana toivon, että koulut ja vanhemmat hankkisivat 20 euron hintaiset micro:bitit mahdollisimman monelle koululaiselle. Laitteiden avulla koululaiset saataisiin innostumaan ohjelmoinnista ja erilaisista käytännönläheisistä sovellutuksista mm. robottiohjelmoinnista, toivoo professori Pekka Neittaanmäki.

Keski-Suomessa on järjestetty jo muutama micro:bit -koulutus yhteistyössä Innokas-verkoston ja IT-tiedekunnan kanssa. Maailmalla koulujen oppilaat ovat tehneet micro:bittiä hyödyntäen muun muassa rairuohon kastelujärjestelmän, liiketunnistimia, älyvaatteita sekä monenlaisia älyleluja.

TAUSTAA: Tätä on micro:bit

Pienikokoisessa micro:bitissä on led-näyttö, ohjelmoitavat painikkeet sekä erilaisia antureita, kuten kompassi, kiihtyvyyssensori sekä lämpötilasensori. Kortin  yhdistää myös eri materiaaleihin ja laitteen pinnien kautta lisälaitteisiin, kuten led-valoihin, moottoreihin tai kaiuttimiin. Laitetta voi ohjata myös Bluetoothin kautta esimerkiksi kännykällä.

Micro:bit on käytössä laajalti jo Britannian lisäksi myös Singaporessa, Sri Lankassa ja Yhdysvalloissa. Englannissa yleisradioyhtiö BBC on jakanut vuodesta 2015 alkaen laitetta kaikille 11-13 –vuotiaille koululaisille.  Suomeen laite rantautui noin vuosi sitten Innokas-verkoston Make it now! -pilotin myötä.

LISÄÄ: Micro:bit-aiheisia uutisia Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuvat: BBC ja Jyväskylän yliopisto.