Oulun yliopisto tutkimaan 6G-tekniikkaa – Nokia Bell Labs mukana

Oulun yliopiston 6G-verkkojen tutkimus on valittu Suomen Akatemian rahoittamaksi tutkimuksen lippulaivaksi. Uuden 6G:n arvioidaan olevan käytössä vuonna 2030. Tutkimuspartnereina ovat Aalto-yliopisto, VTT ja Nokia Bell Labsin ja yliopiston muodostama Joint Center for Future Connectivity -tutkimuskeskus.

Tieteellisesti kunnianhimoinen 6G-lippulaivaohjelma 6Genesis keskittyy langattomien järjestelmien tulevaisuuden haasteisiin, kuten tulevaisuuden radio- ja verkkoteknologioihin, niiden vaatimiin keinoälykkäisiin hajautettuihin laskentamenetelmiin sekä näiden mahdollistamien sovellusten kehittämiseen.

6Genesis eli 6G-Enabled Wireless Smart Society & Ecosystem -osaamiskeskittymän tavoitteena on toimia aktiivisena kansallisena verkottajana tulevaisuuden 6G-toimijoiden kesken sekä pyrkiä vaikuttamaan tietoliikennealan regulaatioon kansallisesti ja kansainvälisesti.

”5G tulee markkinoille nopeammin kuin ennakoitiin. Kaikkia sille asetettuja tavoitteita ei alkuvaiheessa saavuteta, ja uusille innovaatiolle on vielä paljon tilaa’’, arvioi tutkimusjohtaja, akatemiaprofessori Matti Latva-aho Oulun yliopiston langattoman tietoliikenteen Centre for Wireless Communications -tutkimuskeskuksesta.

Hänen mukaansa 2030-luvun haasteisiin pitää ottaa seuraava merkittävä teknologiaharppaus, johon me erityisesti keskitymme.

Suomen Akatemian ohjelmaan valittiin kaksi ensimmäistä tutkimuksen lippulaivaa kahdeksanvuotiselle kaudelle. Oulun 6G-osaamiskeskittymän arvioinut kansainvälinen paneeli sijoitti tieteellisiltä ansioiltaan ensimmäiselle sijalle ja vaikuttavuudeltaan kolmannelle sijalle hakemusten joukossa.

Toinen tutkimuksen lippulaivaksi valittu osaamisalue oli Aalto-yliopiston ja VTT:n biomateriaaliohjelma ”Competence Center for the Materials Bioeconomy: A Flagship for our Sustainable Future”. Hallitusohjelman puolivälitarkastelussa valtioneuvosto päätti uuden lippulaivaohjelman luomisesta ja siihen on osoitettu yhteensä 50 miljoonaa euroa. Lippulaivaohjelman toinen haku avataan tänä keväänä, ja sen jälkeen ohjelma täydentyy uusilla osaamiskeskittymillä.

Oulun yliopiston 6G-lippulaivan tieteelliset yhteistyökumppanit ovat Aalto-yliopisto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT. Strateginen kumppani on Oulun yliopiston ja Nokia Bell Labsin muodostama yhteinen Joint Center for Future Connectivity -tutkimuskeskus.

’’Olemme erittäin iloisia Oulun yliopiston saamasta tunnustuksesta ja tuesta pitkän tähtäyksen radiotutkimukseen”, sanoo tutkimusjohtaja Lauri Oksanen Nokia Bell Labsista.

TAUSTAA: 6G-tekniikka tulee 2030

  • Mobiiliverkon kehityksessä uusi sukupolvi seuraa toistaan noin kymmenen vuoden sykleissä. Kuudennen sukupolven 6G:n arvioidaan olevan käytössä vuonna 2030.
  • 6G-lippulaivan toiminnassa tieteellinen tutkimus yhdistyy tehokkaaseen innovaatiotoimintaan yhteistyössä ICT-alan yritysten kanssa.
  • Tutkimusympäristönä hyödynnetään olemassa olevaa, avointa 5G-testiverkkoa, joka kehittyy tulevaisuuden 6G-testiverkoksi.
  • Kansallisella tasolla langattoman tietoliikenteen tutkimuksen ja tuotekehityksen laajuuden arvioidaan nousevan useisiin miljardeihin euroihin.
  • Oulun 6Genesis- (LINKKI) ja EU:n Terranova-hankkeet (LINKKI)

Kuvituskuva: Oulun yliopisto