Terveysteknologian vienti jatkoi kasvuaan

Suomalaisen terveysteknologian viennin kasvu jatkui viime vuonna vahvana. Tuoteviennin arvo oli 2,2 miljardia euroa. Kasvua oli edellisvuodesta 5,3 prosenttia.

Terveysteknologiatuotteiden viennin arvo on viimeisten 20 vuoden aikana viisinkertaistunut ja viennin ylijäämä kymmenkertaistunut ollen yhteensä 10,75 miljardia euroa vuosina 1996-2017.

”Terveysteknologia on edelleen yksi nopeimmin kasvavista korkean teknologian vientialoista Suomessa”, Terveysteknologia-liiton toimitusjohtaja Saara Hassinen iloitsee.

Vuonna 2017 terveydenhuollon laitteiden, kuten potilasvalvonta- ja röntgenlaitteiden, vienti kasvoi 4,0 prosenttia 1,57 miljardiin euroon, mikä on 71,0 prosenttia terveysteknologian kokonaisviennistä. In vitro -diagnostiikan vienti kasvoi 8,3 prosenttia ja oli yhteensä 570 miljoonaa euroa sisältäen sekä laitteet että reagenssit.

Evaluate MedTechin vuonna 2017 tekemän arvion mukaan terveysteknologian maailmanmarkkinoiden kasvuennuste on 5,1 prosenttia, joten suomalainen terveysteknologia on pysynyt alan liiton mukaan hyvin mukana kansainvälisessä vauhdissa.

Uusia haasteita kasvun keskellä tuo kuitenkin uusi Lääkintälaiteasetus (EU 2017/729) ja In vitro -diagnostiikkalaitteiden asetus (EU 2017/746), jotka tulivat voimaan keväällä 2017.

Terveysteknoloogiliiron mukaan kansallisella tasolla muutoksiin ei ole vielä kiinnitetty riittävästi huomiota, vaikka muuttuva sääntely-ympäristö voi hidastaa uusien tehokkaiden hoitojen saamista potilaille ja vaarantaa samalla toimialan kasvun. Terveysalan ”kasvustrategia antaa onneksi mahdollisuuden puuttua tilanteeseen”, Hassinen toteaa.

”Strategiaan tulisi laatia toimintasuunnitelma siitä, miten säädösasiat otetaan haltuun. Näin varmistetaan, että yritykset ja julkiset organisaatiot ovat entistä tietoisempia lainsäädännön vaatimuksista ja että tarjolla on koulutusta, jolla varmistamme riittävän osaajien määrän”, Hassinen sanooo.

Suomessa valmistetuista terveysteknologian tuotteista yli 80 prosenttia päätyy vientiin. Yrityksillä on kansainvälisesti vertaillen laajaa tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa Suomessa ja ne myös valmistavat valtaosan tuotteistaan täällä. Ala työllistää Suomessa runsaat 10 000 henkilöä.

Lisää: Suomen terveysteknologian vienti- ja tuontitiedot 2017 (LINKKI, pdf)

Kuva: Planmed