Maailman suurin kyberpuolustusharjoitus käynnistyy

Puolustusvoimat osallistuu tänään alkavaan maailman suurimpaan kyberpuolustusharjoitukseen Locked Shields 2018. Tapahtumassa pyritään suojamaan verkkohyökkäyksiltä esimerkiksi sähkönjakelua, matkapuhelinverkkoja ja tärkeimpiä ICT-palveluita. 

Harjoituksen järjestää NATO:n kyberosaamiskeskus (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, CCDCOE). Tapahtuma alkaa tänään jatkuu perjantaihin 27. huhtikuuta asti. Harjoituksen johto-organisaatio toimii Virossa ja harjoitusjoukot omista maistaan etäyhteyksin.

Puolustusvoimat osallistuu harjoitukseen kahdella puolustavalla harjoitusjoukolla sekä asettamalla henkilöitä harjoituksen johto-organisaation tehtäviin Tallinnaan.

Kyseessä on tekninen ”Blue Team vs Red Team” -kyberpuolustusharjoitus. Puolustavien, eli sinisten harjoitusjoukkojen tehtävänä on suojata ja puolustaa harjoitusympäristöön mallinnettua tietojärjestelmäkokonaisuuttaan kyberhyökkäyksiltä.

Puolustettavia palveluita ovat kriittisen infrastruktuurin kohteet kuten sähkönjakelu, matkapuhelinverkot sekä organisaation ICT-palvelut. Siniset ryhmät pyrkivät havainnoimaan kyberturvallisuuspoikkeamia, arvioimaan niiden vaikutusta sekä toteuttamaan tarvittavia vastatoimia hyökkäysten torjumiseksi.

Suomella ja Ruotsilla yhteinen harjoitusosasto

Puolustusvoimien ja Ruotsin asevoimien henkilöstö muodostavat yhteisen harjoitusosaston ja vastaavat yhteistoiminnassa harjoituksessa kuvattuihin kyberuhkiin.

Toinen harjoitusjoukko on kansallinen ja se koostuu vapaaehtoisessa harjoituksessa olevista reserviläisistä ja MPK:n kurssilaisista. Vapaaehtoinen harjoitus järjestetään yhteistyössä Maapuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) kanssa.

Harjoituksen tavoitteena on kehittää osallistuvien joukkojen osaamista kyberhyökkäysten havaitsemisessa, estämisessä ja raportoinnissa. Kansallisena tavoitteena on kehittää Puolustusvoimien henkilökunnan ja asevelvollisten osaamista kyberuhkien torjunnassa sekä yhteistoimintaa Ruotsin kanssa.

Kuvituskuva:Bittium