Tekoäly tuli kameralaseihin

Israelilaisyhtiö OrCamin on kehittänyt tekoälyyn perustuvat lukulasit, joiden avulla näkövammainenkin pystyy lukemaan painettua että digitaalista tekstiä melkeinpä millaiselta pinnalta tahansa.

Uudenlaiset MyEye-kameralasit  mahdollistavat esimerkiksi tuotenimien ja -selosteiden sekä kylttien, aikataulujen ja ruokalistojen lukemisen kaupungilla liikkuessa, joukkoliikenteessä, kaupoissa ja ravintoloissa. Laite mahdollistaa myös työskentelyn olosuhteissa, joissa sokea henkilö on aiemmin tarvinnut näkevän henkilön apua.

Uusi OrCamin MyEye-laite on pieni, silmälasien sankaan kiinnitettävä kamera ja kaiutin, joka yhdistyy taskuun tai vyölle asetettavaan pieneen tietokoneeseen. Silmälasien kamera kuvaa käyttäjän osoittaman k

OrCam MyEye-laite on pieni, silmälasien sankaan kiinnitettävä kamera ja kaiutin, joka yhdistyy taskuun tai vyölle asetettavaan  tietokoneeseen.

ohteen joko napinpainalluksella, kohdistamalla kamera kohteeseen tai osoittamalla sitä sormella.

Laajemminkin laitetta ohjataan käsimerkein, kuten osoittamalla haluttua tekstiä ja pysäyttämällä lukeminen nostamalla käsi eteen. Ranteen kääntäminen kameraan tarkoittaa kelloa ja laite ilmoittaa ajan automaattisesti.

Laitteen ovat kehittäneet israelilaiset professori Amnon Shashua ja Ziv Aviram. Heidän aiemmin perustamansa menestysyritys on nykyisin Intelin omistama Mobileye, jonka tuote oli tekoälyä hyödyntävä kameranäköratkaisu autoihin.

Laitteelle voi opettaa lukemisen lisäksi myös muun muassa ystävien tai työkavereiden kasvot.  Kameralasit kuvaavat kohteen kasvot ja tunnistaa nimetyt kasvot jatkossa. Esimerkiksi kameran voi suunnata kokouksessa puhujaan tai huoneeseen saapuvaan henkilöön ja laite kertoo henkilön nimen.

”OrCam MyEyen tavoitteena on edistää näkövammaisten arkea tukemalla heidän selviytymistään tekoälyn avulla. Tavoitteemme on luoda kestävä ja pitkäaikainen ratkaisu, joka nostaa keinonäön tuottaman teknologian uudelle tasolle”, sanoo OrCamin tutkimus- ja kehitysjohtaja Yonatan Wexler.

Laitteen voi opettaa tunnistamaan myös esineitä, kuten esimerkiksi ruokakaupan tuotepakkauksia tai henkilökohtaisia tavaroita, kuten luottokortin.

Suomessa on noin 80 000 näkövammaista, joista noin 10 000 on täysin sokeita. Heidän lisäkseen OrCam MyEye voi tuoda apua esimerkiksi dyslektikoille ja silmien väsymisestä kärsiville.

Lisää: OrCam MyEye (LINKKI) ja Intelin Mobileye (LINKKI)