Lue kaikki USB C -liitännästä

Uusi liitäntästandardi USB-C on yleistynyt voimakkaasti kannettavissa laitteissa. Se tarjoaa aiempiin versioihin verrattuna suuremmat datanopeudet (jopa 20 Gbps) ja paremmat sähkötehon siirtomahdollisuuden. Lue tästä kaikki tärkeimmät tiedot USB-C:n hyödyntämiseksi.

Mikrokäytössä uudella USB-C-liittimellä voidaan korvata esimerkiksi monitoriliitin. USB-C pystyy hoitamaan yhdellä liittimellä VGA-, DVI-, HDMI- ja MHL-liitännät. Näin tarvitaan vain yksi portti videota, audiota ja virtaa varten.

USB-C-standardin mukaisen johdon molemmat päät ovat samanlaisia. Liitin on suunniteltu mekaanisesti niin, että voi laittaa kumminkin päin. Myös elektroniikka on suunniteltava siten, että liitin toimi aina samalla tavalla kummassakin asennossa.

Laajempi artikkeli on julkaistu 9.5 ilmestyneessä Uusiteknologia-lehdessä 1/2018. Voit lukea lehden veloituksetta nettiselaimellasi. (LINKKI)

Uuden USB-C-liitännän puolesta puhuvat sen tekniset ominaisuudet.

  • Pieni kummin päin tahansa liitettävä
  • Pieni liitinkoko (8,3 × 2,5 millimetriä)
  • Muita USB-liittimiä parempi mekaaninen kestävyys

USB-C-liittimen kautta on mahdollista välittää myös jopa sata wattia tehoa. USB-liitin tarjoaa lisäksi signaalien liittämiseen useita vaihtoehtoja.

USB-tyypin C-liitin tukee kaikkia aiempia USB-standardin nopeuksia USB 1.0 -version 1.5/12 Mbit/s:n perusnopeuksista aina USB-version 3.2 tarjoamaan 20 Gbit/s:n nopeuteen saakka.

Jotta USB-C-liitäntää voidaan käyttää täysimääräisesti, täytyy laitteiden ohjelmistojen tukea sitä. Esimerkiksi Windows 10 ja Windows 10 IoT tukevat USB 3.1-, USB-C- ja Alternate-muotoja.

Linux tukee kahta päätyyppistä ohjainta: isäntä ja laiteohjaimet. Linuxissa on ollut USB 3.1-tuki vakiona alkaen Kernel-versiosta 4.6. Lisäksi PD-tehonhallinnan tukeen on olemassa lisäosia. Android tukee USB 3.1- ja USB-C-versiosta 6 Marshmallow-käyttöjärjestelmästä lähtien.

LISÄÄ: USB-C tuo signaalin ja tehon yhteen, Uusiteknologia-lehti 1/2018 (LINKKI).

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!