Suomalaisyritykset heräsivät IoT-maailmaan

Suomalaisyritykset ovat lähteneet jalkauttamaan IoT-strategioitaan käytännön ratkaisuiksi. Siitä kertoo meneillään oleva Arrowin IoT-tapahtuma yli 800 osallistujallaan. Myös Arrowin teettämän IoT- barometrin mukaan projektikeskusteluissa on ylimmän johdon lisäksi mukana entistä enemmän asiantuntijoita ja keski- ja kehitysjohtoa.

Arrowin IoT-barometri julkistettiin Vantaalla meneillään olevassa Arrowin vuosittaisessa IoT Summit -tapahtumassa. Tällä kertaa tapahtuma keräsi yli 800 IoT-ratkaisujen suunnittelijaa, liiketoimintapäättäjää ja vaikuttajaa.

Kuva: Microchip ja Amazon

Viime vuonna tehdyn IoT:n tila Suomessa -barometrin mukaan teknologiasta, ICT:stä ja tietohallinnosta vastaavat päättäjät uskovat IoT:n vaikuttavan eniten tuotteen laadun parantumiseen, riskienhallintaan sekä kustannussäästöihin vuosien 2017−2020 aikana.

’’IoT:tä tehdään nyt yrityksissä erittäin paljon. Kehitystä Suomessa vauhdittaa ekosysteemi, josta löytyy vaadittava teknologia ja tietotaito vaativien end to end -hankkeiden toteutukseen. Ilman ekosysteemejä ja yhdessä tekemistä ideat eivät voi muuttua toimiviksi, konkreettisiksi kokonaisuuksiksi’’, kertoo Arrow ECS Finlandin Technology Advisor Iikka Taanila.

Kuva: Arrow

Selvityksen mukaan jo kaksi kolmesta (66 %) suomalaisyrityksestä on jo liittänyt IoT:n osaksi organisaation kehityssuunnitelmaa. IoT-ratkaisuilla arvioidaan tuovan teollisuuteen lisää tehokkuutta tuotantoprosessiin, rakentamiseen kasvua ja energia-alalle uusia liiketoiminnan mahdollisuuksia. Näistä kolmesta toimialasta eniten IoT:tä hyödynnetään selvityksen mukaan energia-alalla.

”Paperiteollisuudessa on käynnissä jo hankkeita, joissa IoT-antureiden tuottamien datamassojen avulla on pidennetty paperikoneen huoltoväliä, jopa viidenneksellä. Ennakoivan analytiikan, tekoälyn ja tiedolla johtamisen avulla voidaan automaattisesti optimoida prosesseja ja parantaa asiakaspalvelun laatua”, arvioi Taanila.

Tulevaisuudessa markkinoilla nähdään Taanilan mukaan myös uudenlaisia innovatiivisia ratkaisuja ja palvelumalleja, kun uudet tiedonsiirron tekniikat kuten NB-IoT ja 5G kehittyvät ja tulevat tarjolle globaalisti.  Suurimmat kehityksen hidasteet ovat Taanilan mukaan juuri markkinoiden kypsymättömyys ja osaamisen puute. Datan määrän lisääntyessä kasvavat hänen mukaansa myös tietoturvahaasteet.

Arrow on teettänyt vastaavan selvityksen myös vuosina 2015. Uusin kyselytutkimus tehtiin 21.2-13.4.2017 suurissa teollisuus-, energia- ja rakennusalan suomalaisyrityksissä. Selvityksen teki Arrowin tilauksesta MRK Funel Oy. Päättäjätason haastatteluja tehtiin 60. Kyselyyn vastanneet edustivat teknologian, liiketoiminnan ja tuotekehityksen vastuualueita.

Lisää: IoT:n tila Suomessa 2017 -raportti, Arrow ECS Finland (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Shutterstock

*) Tarkennettu raportin tiedokeruuhetkeä, 31.5.2018

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!