Tietoturvallinen Suomi: Verkkohyökkäysten määrä kasvaa rajusti

Kyberhyökkäysten määrä kasvaa tietoturvayhtiö F-Securen toimitusjohtaja Samu Konttinen mukaan tänä vuonna rajusti ja ne ovat yhä kehittyneempiä. ”Myös uusia haittaohjelmia ilmestyy jo yli 500 000 päivässä. Niiden käsitteleminen ihmisvoimin on jo useiden vuosien ajan ollut mahdotonta”, toteaa Konttinen.

Suomalaisen tietoturvayhtiö F-Securen Samu Konttinen puhui eilen järjestetyssä Tietoturvallinen Suomi -seminaarissa Helsingissä. Konttinen ilmaisi myös huolensa geopoliittisesta tilanteesta ja sen vaikutuksesta Suomen turvallisuuteen. Konttinen korosti Suomen omavaraisuuden varmistamista myös tietoturvan suhteen.

Toimitusjohtaja Samu Konttinen, F-Secure

”Kyberhyökkäysten määrä maailmalla vähintään kaksinkertaistui vuonna 2017 edelliseen vuoteen verrattuna. Eri lähteiden mukaan yrityksiin kohdistuneita iskuja oli maailmassa viime vuonna ainakin 150 000, mahdollisesti jopa 350 000 sillä kaikkia hyökkäyksiä ei koskaan raportoida. Oman tilastomme mukaan kyberhyökkäykset kasvoivat 223 prosenttia vuodesta 2016 vuoteen 2017”, listaa F-Securen Konttinen.

Hyökkäykset ovat hänen mukaansa entistä kohdistetumpia ja ne ovat muuttuneet yhä tehokkaammiksi. ’’Torjumisesta tulee koko ajan vaikeampaa ja siihen tarvitaan kehittyneen tekoälyn ja ihmisen yhteistoimintaa”, sanoo Konttinen.

”Suomelle olisikin nyt hyvin tärkeää panostaa koulutuksessa ja tutkimuksessa riittävästi tekoälyyn ja varmistaa ettemme putoa kyydistä, kun maailma digitalisaation myötä muuttuu nopeasti. Tässä on Suomelle mahdollisuus luoda kansallista kilpailukykyä ja tuhansia uusia työpaikkoja’’, F-Securen Konttinen aktivoi.

Taustalla on myös tietoturvamaiden taustat. Yhdysvalloissa on jo hänen mukaansa päätetty, etteivät voi käyttää kyberturvassa enää venäläisiä tuotteita, tietoverkkojen osalta kiinalaiset valmistajat ovat olleen pannassa jo pitkään.

”Jos geopoliittinen tilanne synnyttää tuollaiselle maalle intressin päästä suomalaisiin tietoverkkoihin, ei ole järkevää, että Suomen kyberpuolustus on pelkästään sellaisen maan tuotteiden varassa’’, sanoo F-Securen Konttinen.

Valtionhallinnon keskeisille toimijoille suunnatun seminaarin avaussanat piti tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Muut tapahtuman puheenvuorot pitivät F-Securen tutkimuspäällikkö Mikko Hyppönen, teknisen turvallisuuskonsultoinnin johtaja Tomi Tuominen, sekä Supon apulaispäällikkö Seppo Ruotsalainen ja Tekoäly-kirjan kirjoittanut Antti Merilehto.

Kuvituskuva: Shutterstock

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018