Elisan markkinointi keuli – oikeisiin 5G-liittymiin vielä matkaa

Kuluttaja-asiamies on kiinnittänyt huomiota siihen, että Elisa Oyj markkinoi kuluttajille puhelinliittymiä ja mobiililaajakaistaliittymiä 5G-liittyminä. Tosiasiassa liittymät toimivat 4G-liittyminä. Siksi Kuluttaja-asiamies vaati, että Elisa Oyj muuttaa 5G-liittymien markkinointiaan. Ensimmäiset 5G-tilaajalaitteet ovat tulossa vasta ensi vuoden aikana.

Elisa testasi 5G-verkkoa alkuvuodesta Pasilassa. Käytössä oli koelupa, Huawein tukiasema ja protosarjan päätelaite.

Elisa markkinoi loppukeväästä ja alkukesästä kuluttajille Saunalahti Huoleton 5G Ready ja Saunalahti Huoleton 5G -puhelinliittymiä sekä Saunalahti Mobiililaajakaista 5G Ready ja Saunalahti Mobiililaajakaista 5G -mobiililaajakaistaliittymiä.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto edellyttää, että Elisa muuttaa markkinointiaan siten, ettei liittymien nimissä tai mainosteksteissä esitetä liittymiä 5G-liittyminä. Kuluttaja-asiamies neuvotteli 5G-markkinoinnista Elisan kanssa heinäkuussa 2018 ja nyt Elisa on sitoutunut toteuttamaan kuluttaja-asiamiehen edellyttämät muutokset markkinointiinsa ja on viestinyt niistä asiakkailleen.

Jatkossa Elisa korostaa kuluttaja-asiamiehen edellyttämällä tavalla liittymien ominaisuuksissa, että ne toimivat 4G-liittyminä, kunnes 5G-verkko on yleisesti Elisan asiakkaiden käytössä. Vielä 5G-verkko ei ole vielä yleisesti käytössä eikä 5G-päätelaitteita ole vielä Suomessa kuluttajien saatavilla.

Monet laitevalmistajatkin kehittävät 5G-tuotteita. Käytännössä kuluttajat pääsevät hyötymään 5G-verkosta ja 5G-liittymistään pääosin vasta 2020-luvulla. Ensimmäisiä 5G NR-tilaajalaitteita on tulossa vasta ensi vuonna.

Ensin tarjolle tulee kotitukiasemat ja sitten 5G-toiminnoin varustetut kännykät. Niitä päästään testaamaan nopeasti, sillä Elisalla on Viestintäviraston myöntämä radiolupa 5G-tekniikan kokeiluihin.

Valtakunnallisesti 5G-verkon rakentaminen on kuitenkin vasta alkamassa varsinaisten lupien myöntämisen ja taajuushuutokaupan jälkeen, minkä on arvioitu ajoittuvan syksyyn 2018. Tällöin 5G-uusi 5G-verkko voitaisiin ottaa  käyttöön vuoden 2019 aikana.  Käytännössä kuluttajat pääsevät hyötymään 5G-verkosta ja 5G-liittymistään pääosin vasta hieman myöhemmin 2020-luvulla.

Kuvakollaasi: Shutterstock ja Elisa

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!