Nokian teknologiayksikkö takoo edelleen tulosta – tilauskanta vahva

Nokia odottaa 5G-teknologian käyttöönoton nopeutuvan vuoden loppua kohden. Toisen vuosineljänneksen laskeneessa tuloksessakin teknologiayksikön osuus oli edelleen vahva. Lisenssituloja tulee tietoliikenteen peruspatenttien lisäksi Nokian kehittämästä Ozo-tekniikasta ja Nokian-tuotemerkin käytöstä kännyköissä.

Nokian toisen neljänneksen liikevaihto (ei-IFRS) oli 5,3 miljardia euroa, kun se oli 5,6 miljardia euroa vuoden 2017 toisella neljänneksellä. Ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta liikevaihto olisi laskenut yhden prosentin vuodentakaiseen verrattuna.Liikevaihdon lisäksi tulos laski roimasti. Oikaistu liikevoitto putosi 334 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 574 miljoonaa euroa. Osakekohtainen toisen neljänneksen laimennettu ei-IFRS-osakekohtainen tulos oli 0,03 euroa, kun se oli 0,08 euroa vuoden 2017 toisella neljänneksellä.

Vuoden 2018 toisen neljänneksen nettokassa ja lyhytaikaiset sijoitukset alenivat noin kaksi miljardia euroa. Tämä johtui ensisijaisesti kahdesta etukäteen tiedetystä tapahtumasta, eli Nokian vuoden 2017 liiketoiminnan tulokseen liittyvistä noin 940 miljoonan euron osinkojen sekä työntekijöiden kannustinpalkkioiden maksamisesta. Ne vaikuttivat tiedotteen mukaan merkittävimpänä tekijänä siihen, että velat pienenivät noin 600 miljoonalla eurolla.

Nokian Oulun tukiasematehtalla valmistaudutaan uusien IoT- ja 5G-tekniikoiden hyödyntöämiseen myös omassa tuotannossa.

Nokian verkkoliiketoiminnan liikevaihto oli 4,7 miljardia euroa ja liikevoitto 69 miljoonaa euroa. Alentuneet luvut myös rassasivat yrityksen tulosta pahiten. Yrityksen tilauskanta oli kuitenkin toisen neljänneksen lopussa edelleen vahva, ja yritys kertoi kaupallisten 5G-verkkojen käyttöönottojen alkavan vuoden 2018 loppupuolella.

Nokia Technologies -liiketoiminnan liikevaihto oli toisella neljänneksellä 361 miljoonaa euroa ja liikevoitto 292 miljoonaa euroa. Yksikön vahva tuloskunto pysyi yllä, kun lisensointitoiminnan jatkuva liikevaihto kasvoi 23 prosenttia ja liikevoitto 27 prosenttia toisella neljänneksellä vuoden 2017 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Teknologiayksikön kasvu johtui ensisijaisesti vuonna 2017 solmituista lisenssisopimuksista. Uusia merkittäviä sopimuksia ei julkistettu toisella neljänneksellä. Nokia näkee edelleen mahdollisuuksia kasvattaa menestyksekästä lisensointiliiketoimintaansa. Yhtiö arvioi jatkuvan liikevaihdon kasvavan noin kymmenen prosentin vuotuista kasvuvauhtia kolmivuotisen, vuoden 2020 loppuun asti ulottuvan kauden aikana.

Nokia toisti katsauksessaa koko vuoden 2018 Nokian konsernitason ohjeistuksensa ja on edelleen aikataulussa koko vuoden 2018 aikana tavoittelemiensa 1,2 miljardin euron jatkuvien vuotuisten kustannussäästöjen saavuttamisessa. Yritys  näkee verkkoliiketoimintansa markkinaolosuhteiden paranevan vuoden 2018 toisella puoliskolla, erityisesti vuoden viimeisellä neljänneksellä Pohjois-Amerikassa.

Toimitusjohtaja Rajeev Suri, Nokia. Kuva on Barcelonan MWC2018-tapahtumasta.

Vuoden 2018 ja pidemmän aikavalin tuloksiin odotetaan vaikuttavan yrityksen kyky skaalata toimitusketjutoimintoja vastaamaan lisääntyneeseen kysyntään, elvytystoimenpiteet vastaamaan hintapaineeseen ja erityisesti 5G:hen liittyen projekti- ja hyväksyttämisasioiden takia.

”Nokian vuoden 2018 toisen neljänneksen tulos vastasi näkemystämme heikosta alkuvuosipuoliskosta, jota seuraa jatkuvasti vahvistuva toinen vuosipuolisko. Voin tyytyväisenä vahvistaa, että uskomme vuoden 2018 tuloksen olevan ohjeistuksen mukaisten vaihteluvälien sisällä”,  sanoi Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri tulosjulkistuksen yhteydessä.

Liikevaihto alkoi Surin mukaan toipua toisella neljänneksellä ja pysyi lähes ennallaan ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta sekä koko konsernissa että verkkoliiketoiminnassa. Nokia Technologies -liiketoiminnan toinen neljännes oli Surin mukaan erittäin hyvä, jatkuvien lisensointitulojen kasvaessa erittäin vahvasti ja liikevoiton ollessa erinomaisella tasolla edellisvuoden toiseen neljännekseen verrattuna.

”Näkemyksemme 5G:n käyttöönoton nopeutumisesta ei ole muuttunut, ja uskomme edelleen, että Nokia on hyvässä asemassa tulevaa teknologiasykliä varten kattavan tuote- ja palveluvalikoiman vahvuuden ansiosta. Olemme saaneet erittäin hyvin sopimuksia ja saavuttaneet merkityksellisiä onnistumisia viime aikoina Yhdysvaltain ja Kiinan keskeisillä 5G:n varhaisilla markkinoilla”, Suri sanoo.  Erityisesti suurikapasiteettisen AirScalen asennuskanta kasvaa hänen mukaansa nopeasti.

”Tuotteen avulla asiakkaat voivat nopeasti siirtyä 5G:hen ilman laitevaihdoksia. Lisäksi kokonaisvaltainen tuote- ja palveluvalikoimamme on edelleen kilpailuetumme. Myyntihankkeissamme kokonaisvaltaisten, eri liiketoimintaryhmiemme tuotteista ja palveluista muodostuvien sopimusten osuus on 40 %. Näin korkealla tasolla emme ole sitä ennen nähneet”, Suri perustelee.

Suri odottaa markkinatilanteen parantuvan edelleen toisella vuosipuoliskolla, erityisesti vuoden viimeisellä neljänneksellä, joka on ollut Nokian kausiluontoisesti vahvin neljännes, varsinkin kun 5G:n käyttöönotto kiihtyy Surin mukaan merkittävästi.

Päivitetty 26.7.2018

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/