Video: Älysatamat siirtyvät merelle

Suomalainen Wärtsilä haluaa siirtää satamat uuteen aikaan. Yritys lanseerasi Hampurin SMM-messuilla visiot tulevaisuuden älykkäistä ja nykyistä ekologisimmista satamista. Ne voivat siirtyä jopa omiksi saariksi nykyisten satama-alueiden edustalle. Katso videolta tulevaisuuden satamavisio.

Wärtsilän Oceanic Awakening -nimeä kantavan aloitteen tavoitteena on luoda yrityksen mukaan näille uudenlainen, tehokas, ekologinen ja älykäs toimintaympäristö. Kyseessä on aloite, johon Wärtsilä kutsuu eri alojen ja toimijoiden edustajia yhteistyöhön uusien teknologioiden hyödyntämiseksi ja liiketoimintamahdollisuuksien luomisessa.

Blue Belt -visio siirtäisi älysataman ulommas merelle. Kuva: Wärtsilä.

Avaintoimijoita tärkeimmistä satamakaupungeista on kutsuttu vastikään perustetun SEA20-verkoston jäseniksi. Verkosto pyrkii edistämään vuoropuhelua ja yhteistyötä järjestämällä tapahtumia ja työpajoja. Ensimmäiset yhteistyöverkostolle tukensa antaneet kaupungit ovat Rotterdam, Hampuri ja Helsinki.

SMM-messujen lehdistötilaisuudessa Wärtsilän digijohtaja Marco Ryan kertoi konsernin kunnianhimoisesta tavoitteesta luoda vuoteen 2020 mennessä 20 vaikutusvaltaisimman satamakaupungin verkosto, joka kannustaa edistämään uudistusta yhdessä.

Verkosto pyrkii nopeuttamaan hyvien käytänteiden omaksumista, digitalisoitumista ja muokkaamaan valtamerien yhdistämää liiketoimintaa koskevaa lainsäädäntöä ympäristöystävällisemmäksi, kestävän kehityksen mukaiseksi ja älykkäämmäksi.

Verkoston kaksipäiväisessä työpajassa asiantuntijat loivat jo kolme kaupunkivisiota. Visiot käsittävät niin uudenlaisia liikennepalveluja kaupunkien rannikoilla kuin meriteollisuutta kehittäviä innovointikeskuksia ja rantaviivasta irtautuneen älykkään sataman.

Tulevaisuuden satamat -visiot

  • Ecotone on urbaani alue, jossa meren ja mantereen ekosysteemit kohtaavat toisensa. Vision mukaan SEA20-kaupunkien satama-alueista tulisi innovaatiokeskuksia, joissa testataan uusia, esimerkiksi logistiikkaan tai turismiin liittyviä toimintamalleja kaikkien verkoston satamakaupunkien hyödyksi.
  • Mangrove on uusi tapa ajatella rannikon palveluja. Se tarjoaa omavaraisen, uusiutuvalla energialla toimivan maamerkin lisäksi viheralueita kaupungin asukkaille ja vierailijoille. Mangrove yhdistyy mantereeseen pienillä liitäntäaluksilla sekä vedenalaisella tunnelilla.
  • Blue Belt ehdottaa älykkään sataman siirtämistä ulommas merelle, ja kaupungin rannikko puhdistetaan uintikelpoisen veden vyöhykkeeksi. Vision mukaan tulevaisuuden rannikot vapautuvat kaupunkilaisten käyttöön, kun rahtiliikenne väistyy niistä.

Lisää: An Oceanic Awakening -video (LINKKI), SEA30-verkosto (LINKKI) ja Wärtsilä (LINKKI).

Aloituskuva: Mangrove-satama on omavaraisen ja uusiutuvalla energialla toimiva torni, joka tarjoaa maamerkin lisäksi viheralueita kaupungin asukkaille ja vierailijoille.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/