Videot kasvattavat mobiilidataa – seuraavaksi 5G

Teleoperaattori DNA on kärjessä liittymäkohtaisessa mobiilidatan käytössä, kertoo Tefficientin tuore raportti. Kasvu tulee erityisesti videoista, mutta seuraava isompi kasvupiikki tulee lähivuosina julkaistavista nopeista 5G-verkoista. Myös Elisa ja Telia olivat hyvin mukana selvityksessä.

DNA:n mobiililiittymäkohtainen keskimääräinen datamäärä vuoden 2018 ensimmäiseltä puoliskolta oli noin 19,8 gigatavua per kuukausi. Käytön huimasta kasvusta kertoo se, että vuonna 2017 DNA:n liittymäkohtainen mobiilidatakäyttö oli 15,9 gigatavua per kuukausi.

Muista suomalaisoperaattoreista Elisan alkuvuoden siirtomäärä oli 16,2 gigatavua, kun viime vuonna luku oli 13,2 gigatavua. Telian luku oli vain viime vuodelta 10,4 gigatavua.

Liikkuvan kuvan katselu on merkittävin yksittäinen tekijä mobiilidataliikenteen kasvamisessa; enemmistö liikenteestä on videoliikennettä 4G-verkossa.  Tämä näkyy suoraan palveluiden käytössä, sillä esimerkiksi DNA:n matkaviestinverkossa käytettävistä palveluista selkeästi suosituimmat ovat edelleen YouTube ja Netflix.

”Videot ja tv-ohjelmat ovat nykyään itsestään selvä osa mobiililaitteiden käyttöä”, toteaa DNA:n radioverkoista vastaava johtaja Jarkko Laari.

DNA:n mobiilidataliikenne kasvoi vuoden takaisesta 33 prosenttia, ja kasvun odotetaan jatkuvan. Esimerkiksi viime kuussa mobiilidataa käytettiin keskimäärin 21 gigatavua liittymää kohden.

Lisää:  Tefficient-raportti, 7/2018 (LINKKI, pdf)

Kuva: DNA

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!