Teollisuus ottaa lisätyn todellisuuden käyttöön – seuraavaksi 5G

Stora Enso ja Telia ovat kehittäneet yhteistyössä teollisuuden kunnossapitoon AR- eli lisätyn todellisuuden ja 5G-verkkojen sovelluksia. Ratkaisuja on testattu ensimmäisenä Stora Enson Oulun tehtaalla.

Uusien ARsovellusten ansiosta asiantuntijoiden tarvitsema tieto, myös kunnossapitotieto on yritysten mukaan helposti ja visuaalisessa muodossa käytössä reaaliaikaisesti.

Tulevan 5G-verkon ja datakeskusten kanssa syntyy alusta, jonka ansiosta palveluissa voidaan hyödyntää esimerkiksi täydennettyä todellisuutta, virtuaalitodellisuutta ja 360 asteennäkymiä maantieteellisestä sijainnista riippumatta.

”Olemme tehneet Oulussa kokeiluja alueella, joilla IoT- ja 5G-palvelut todennäköisesti tuottavat ensimmäisenä uusien ja tehokkaampien prosessien läpimurtoja”,  sanoo Telian Suomen 5G-ohjelman vetäjä Janne Koistinen.

Hänen mukaansa reaaliaikaisen datan kerääminen, siirtämiseen ja analysointiin perustuvat ratkaisut ovat avainasemassa teollisten prosessien tehostamisen ja jatkuvuuden varmistamisen kannalta.

Telia aloitti jo oman 5G-aikakauden Helsingissä 5.9.2018 avaamalla esikaupallisen 5G-koeverkon kaupungin keskustassa.

Telian tavoitteena on aloittaa kaupalliset palvelut Suomessa vuoden 2019 alussa, kun lopulliset 5G-luvat on huutokaupattu.

TAUSTAA: 5G:n odotetaan parantavan mobiiliverkon yhteysnopeuksia jopa 20-kertaiseksi ja niiden kapasiteettia jopa satakertaiseksi nykyisestä.

Vallankumoukselliseksi tekniikan tekee kyky palvella valtavaa määrää verkkoon kytkettyjä laitteita sekä mahdollisuus rakentaa reaaliaikaisia, erittäin luotettavia yhteyksiä vaativia palveluita.

5G toivotaan mahdollistavan tulevaisuudessa esimerkiksi itsestään ajavat autot, uudenlaisia etäoppimisen ja –terveydenhuollon palveluita sekä kriittisiä teollisia prosesseja.

Esineiden internet IoT tulee olemaan myös tärkeässä osassa.

Lisätty todellisuus (AR, augmented reality) tarkoittaa näkymää, johon on lisätty tietokonegrafiikalla tuotettuja elementtejä ja joita tarkastellaan näyttöjen kautta.

Kuvat: Telia

Päivitetty 12.9.2018

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!