5G-testiverkoille uusia 3,5 gigahertsin taajuuksia

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee tutkimus-, tuotekehitys- ja opetuskäyttöön (TTO) varattujen taajuusalueiden ja kattavuuden muutoksia. Samalla sallittaisiin 5G-verkkojen toiminta 900, 1800 ja 2100 megahertsin taajuusalueilla.

Ministeriön lausuntokierrokselle lähteneen esityksen tavoitteena on parantaa loppuasiakkaiden käyttämien mobiililaajakaistapalvelujen laatua ja käytettävyyttä, ja samalla turvata samalla tutkimusta ja tuotekehitystä harjoittaville organisaatioille riittävästi taajuuksia monipuoliseen tutkimus-, tuotekehitys- ja opetuskäyttöön.

Tutkimus- ja opetuskäyttöön on tällä hetkellä varattu taajuuksia 1800 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz ja 3,5 GHz:n taajuusalueilta Espoossa, Tampereella ja Oulussa.  Asetusmuutoksella maantieteellisten rajoitealueiden kokoa pienennettäisiin huomattavasti.

TTO-käyttöön osoitettuja taajuuksia ja niiden määrää muutettaisiin 3,5 GHz:n taajuusalueella. Taajuusalueella mahdollistettaisiin yhtenäisen 100 MHz:n taajuuskaistan käyttö tarkasti rajatuilla alueilla Espoon Karaportissa ja Oulun Ruskon alueella.Muilla alueilla Espoossa, Tampereella ja Oulussa TTO-käyttöön olisi varattu 3,5 GHz:n taajuusalueella 60 MHz:n taajuuskaistat.

Esitetyssä taajuusasetuksessa sallittaisiin matkaviestintoiminnan harjoittaminen 5G-tekniikalla 880–915 megahertsin ja 925–960 megahertsin taajuusalueella (niin sanottu 900 megahertsin taajuusalue), 1 710–1 785 megahertsin ja 1 805–1 880 megahertsin taajuusalueella (niin sanottu 1800 megahertsin taajuusalue) sekä1 920–1 980 megahertsin ja 2 110–2 170 megahertsin taajuusalueilla (niin sanottu 2100 megahertsin taajuusalue).

Samalla taajuusasetuksesta poistettaisiin mahdollisuus harjoittaa matkaviestintoimintaa näillä kaikilla taajuusalueilla Wimax-tekniikalla. Tosin tekniikkaa ei enää hyödynnetä Suomessa.

Tällä hetkellä taajuusasetuksen mukaan 900 ja 1800 megahertsin taajuusalueilla saa harjoittaa matkaviestintoimintaa GSM-, UMTS-, LTE- ja Wimax-tekniikalla. 2100 megahertsin taajuusalueella saa puolestaan harjoittaa matkaviestintoimintaa UMTS-, LTE- ja Wimax-tekniikalla.

Lisää: Liikenne- ja viestintäministeriön lausuntoesitys (LINKKI) ja Uusiteknologia.fi:n aiemmat 5G-aiheiset uutiset ja artikkelit (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!