Tekoäly ja IoT ohjaamaan lämpötiloja

Suomalainen kiinteistöyhtiö Kojamo ottaa käyttöön Leanheatin tekoälypohjainen IoT-ratkaisun, joka ohjaa jatkossa noin 26 000:n asunnon sisälämpötilaa Kyseessä on tekoälyyn keskittyneen Leanheatin historian suurin yksittäinen kauppa. Yhtiön strateginen kumppani ja osaomistaja on tanskalainen Danfoss.

Uusi sopimus kattaa 80 prosenttia Lumo- ja VVO-vuokra-asuntoja tarjoavan Kojamon omistamasta asuntokannasta. Niihin asennetaan lämpötila- ja kosteusanturit tämän syksyn aikana. Anturit keräävät huonelämpötiloista tietoa, jonka avulla tekoälypohjainen Leanheat oppii tuntemaan talon ominaispiirteet ja auttaa säätämään sisälämpötilan mahdollisimman hyväksi ja tasaiseksi.

Digitaalisuus ja esineiden internet tulee laajemmin vauhdilla talotekniikkaan. Kuvassa Leanheatin osaomistaja Danfossin Bluetooth- älytermostaatti.

Leanheatin ennakoivaa tekoälyä hyödyntävä ratkaisu säätää automaattisesti kiinteistön lämmitystä asuntojen todellisen lämpötilan sekä sääennusteen perusteella, ehkäisee ylilämmitystä ja auttaa kiinteistön omistajaa tekemään asuntojen välisen tasapainon säätelyn aiempaa tarkemmin.

”Kyseessä on suurin koskaan tekemämme sopimus. Olemme edellä tämän vuoden myyntitavoitettamme, ja kaksinkertaistamme liikevaihtomme edellisen tilikauden tavoin”, sanoo Leanheatin toimitusjohtaja Jukka Aho.

Leanheatin ratkaisu myös analysoi ilmankosteuden vaihteluita. Tämä auttaa esimerkiksi havaitsemaan puutteita asunnon ilmanvaihdossa ja ennaltaehkäisemään mahdollisia haittoja asukkaille.

Leanheat on maailman suurin kaukolämpörakennusten IoT-ratkaisu. Vuoden 2018 loppuun mennessä se on asennettu jo 100 000 asuntoon ympäri maailmaa, ja yhtiön tavoitteena on miljoona asuntoa vuoteen 2022 mennessä.

Lisää: Leanheat kertoo anturi- ja laiteriippumattomuudesta nettisivullaan (LINKKI) ja anturivalinnasta blogisarjassaan (LINKKI).