Elisa upottaa kuitua mikrosahaamalla – apua 5G-liikenteeseen

Teleoperaattori Elisa vahvistaa runkoverkkoaan asentamalla maahan kuitua uudella mikrosahaustekniikalla. Uuden rakennustekniikan avulla on jopa kymmenen kertaa aiempaa nopeampi. Uusi nopeampi kuituverkko auttaa myös tulevan 5G-verkon toteuttamista.

Myös Telia on upottanut Suomessa kuitukaapelia mikrosahaustekniikalla. Lisää Uusiteknologia.fi:n uutisesta (LINKKI)

Elisan tähän asti suurin mikrosahausprojekti on parhaillaan käynnissä Pirkanmaalla. Siinä sahataan noin 2,5 cm leveä rako kaapelien asennusta varten ja kaapeli asennetaan 40 cm syvyyteen. Elisa on testannut mikrosahausta jo aiemmin, mutta Pirkanmaan Sastamalassa sijaitseva projekti on yrityksen tähänastisista suurin.

Mikrosahauksen avulla kaapelia pystytään vetämään keskimäärin 500 metrin, jopa 800 metrin matka päivässä. Perinteisellä toteutustavalla matka jää parhaimmillaankin 200 metriin, usein sen alle.Elisa toivoo, että tekniikalle saadaan pian valtakunnallinen hyväksyntä, sillä tällä hetkellä jokaiseen projektiin on haettava erillinen lupa kunnalta.

Kuiturakentamisella valmistaudutaan myös 5G-aikakauteen.

’’Käynnissä oleva rakentaminen tuo alueen asukkaille ja yrityksille mahdollisuuden Elisan kuituyhteyteen. Runkoverkon vahvistaminen liittyy olennaisesti myös tulevaan 5G-aikaan, sillä verkkoon tarvitaan lisää kapasiteettia’’, Elisan verkkopalveluista vastaava johtaja Sami Komulainen kertoo.

Kuvituskuva: Shutterstock

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!