Helsinki haluaa rakentaa jättikampuksen kasvuyrityksille

Helsingin entiselle Marian sairaala-alueelle suunnitellaan uutta, kansainvälisellä mittakaavalla merkittävää, yli 4 000 työpaikan ja 50 000 neliömetrin kasvuyrityskampusta. Uusi kampus rakentuu Maria1-startup-kehittämön vierelle. Jos suunnitelmat toteutuvat niin ensimmäinen laajennusosa tulee käyttöön vuonna 2021.

Euroopan suurimpien kasvuyrityskampusten joukkoon on nousemassa tulevaisuudessa jopa 70 000 neliömetrin kokoisen kasvuyrityskeskittymä. Uusi kampus koostuu olemassa olevasta entisestä sairaala-alueesta ja alueen rakentuvasta eteläisestä osasta.

Alustavan arvion mukaan eteläosaan voidaan rakentaa yli 50 000 neliömetriä uusia tiloja. Lisäksi alueen pohjoisosassa toimiva Maria 01 laajenisi nykyisestä 13 000:sta neliömetristä 19 000:een neliöön. Alueella on tällä hetkellä noin 130 toimijaa ja 800 työpaikkaa. Laajennussuunnitelman toteutuessa tavoitteena on saada alueelle noin 650 uutta toimijaa ja vähintään 4 000 työpaikkaa.

Helsingin kaupunki haki hankkeelle avoimella haulla kehittäjää ja toteuttajaa. Seitsemän ehdokkaan joukosta tehtävään on valittu ehdolle YIT:n ja Kevan vetämää konsortio. Rakentaminen edellyttää tosin vielä useita lisäpäätöksiä, jotta suunnitelma toteutuisi.

Konsortiossa ovat rakentamisen lisäksi mukana kasvuyritystapahtuma Slush, suuryritysten ja kasvuyritysten yhteistyötä alueella kehittävä Industryhack, konsultointi- ja teknologiapalveluita tarjoava Accenture sekä kestävää liikkumista kehittävä MaaS Global.

Uuden kampuksen tarkoitus on koota yhteen startupit, kasvuyritykset, ankkuriyritykset, potentiaalisia tulevaisuuden tähtiä etsivät sijoittajat, kiihdyttämöt sekä tutkimus- ja kehitystoiminnan edustajat. Samalla se olisi tärkeä elementti eri puolille pääkaupunkiseutua sijaitseville innovaatio- ja tutkimuskeskittymille. Yllä olevassa kuvassa on Helsingin ja Espoon eri innovaatiokeskittymät.

Lisää: Kasvuyrityskampus Maria -hankesivut (LINKKI)

Havainnekuva: AOR Arkkitehdit