Tätä ovat tulevat 5G-verkot – asiantuntijan näkemys

Termi 5G on ollut viime aikoihin asti varsin häilyvä käsite, joten operaattorit ovat joutuneet taiteilemaan sanojaan ensimmäisistä kaupallisista 5G-palveluista. Standardijärjestö 3GPP:n mukaiset verkot ovat kuitenkin tulossa jo ensi vuoden aikana. Lisää tietoa löydät tuoreesta Uusiteknologialehden asiantuntija-artikkelista – vieläpä ilmaiseksi verkon sähköisenä näköislehtenä.

5G:n standardointi etenee. Ensimmäisen vaiheen 5G-spesifikaatiot tarkoittavat käytännössä 3GPP:n Release 15 -julkaisuja. Ne mahdollistavat 5G:n ”kevyen version”, jolla saadaan toteutettua kehittynyt langaton laajakaista (eMBB, evolved mobile broadband).

Lue 5G-verkkojen tekniikasta Uusiteknologia-lehden tuoreesta lokakuun numerosta 2/2018. Voit lukea koko lehden ilmaiseksi tästä (LINKKI) sähköisenä printtilehden tyylisenä näköislehtenä.

Kuluttajille ensimmäiset 5G-verkot näkyy nopeampina datayhteyksinä ja mobiilisovellusvalikoiman monipuolistumisena. Käytännön alkuvaiheen laitteet liittynevät monesti kiinteästi asennettuun langattomaan laajakaistaan (fixed wireless), mutta myös kännykän 5G-palvelut kehittyvät pikkuhiljaa.

5G:n toinen vaihe tarkoittaa 3GPP:n Release 16 -spesifikaation mukaisia verkkoja. 3GPP on suunnitellut jäädyttävänsä spesifikaatiot vuoden 2019 loppuun mennessä, ja vastaavat käyttöönottospesifikaatiot valmistuvat vuoden 2020 alkupuolella.

Ensimmäiset ”täysveriset”, standardin mukaiset 5G-verkot nähtäneen siis ensi vuosikymmenen alussa, mikä on linjassa ITU:n IMT2020 -vaatimusmääritysten aikataulujen kanssa. Tuleva määritys on eräänlainen sateenvarjo 5G-määrityksille samaan tapaan kuin ITU on toiminut 3G:n ja 4G:n osalta tehden IMT2000 ja IMT-Advanced -vaatimukset.

3GPP lähettää 5G-kandidaattiteknologiansa IMT-2020-valintaprosessiin tiedoksi ITU-R WP5D:n kokoukseen #32 siten, että alustava versio perustuu myöhemmin kesällä 2019 jäädytettäviin spesifikaatioihin, ja lopullinen kandidaattikuvaus on ITU-R WP5D-kokouksen #36 käsiteltävänä lokakuussa 2020.

Lokakuun Uusiteknologia 2/2018-lehden artikkelin  kirjoittaja Jyrki Penttinen on julkaissut useita matkapuhelinverkkoja koskevia oppikirjoja ja lehtiartikkeleita. Hän viimeistelee parhaillaan tammikuussa ilmestyvää uusinta  5G-tekniikasta kertovaa. ’5G Explained: Security and Deployment of Advanced Mobile Communications” -kirjaansa. Kirjan julkaisee yhdysvaltalainen Wiley-Blackwell.

Lisää: Uusiteknologia 2/2018 -artikkeli ’’Tätä ovat tulevat 5G-verkot’’ (LINKKI, issuu). Koko artikkeli tai uusi lehti kokonaan on luettavissa linkin kautta ilmaiseksi.

Kuva: Ensimmäisten 5G NR-kännyköiden ja piirisarjojen testit ovat jo meneillään. Kuvassa kiinlaisen Xiaomin 5G-protolaite testissä. Myös muut laitevalmistajat ovat testanneet 5G-laiteratkaisujaan, joista ensimmäisenä tarjolle tulevat 5G-pohjaiset Wifi-reitinratkaisut.

Lue lisää Beckhoffin sivulta (LINKKI). Mainos suurempana (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!