Sodankylän avaruusasema sai uuden asiakkaan

Ilmatieteen laitos ja yhdysvaltalainen ATLAS Space Operations ovat sopineet satelliittidatan vastaanottamisesta Sodankylän arktisen avaruusaseman kautta.  Satelliittidatalla parannetaan sääennusteiden tarkkuutta etenkin arktisilla alueilla. Yhteistyöllä pyritään myös parantamaan investointien hyötysuhdetta, koska satelliittimaa-asemat ovat varsin kalliita investointeja.

”Julkisen ja yksityisen tahon välinen toiminta mahdollistaa tehokkaan ja joustavan yhteistyön”, sanoo Arktisen avaruuskeskuksen johtaja Jyri Heilimo.

Ensimmäisenä askeleena Sodankylässä sijaitseva Arktinen avaruuskeskus alkaa vastaanottaa kaukokartoitusdataa ATLASin yhteistyökumppanille Yhdysvaltojen kansalliselle merentutkimus- ja ilmatieteen laitokselle (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA).

Ilmatieteen laitoksen Arktinen avaruuskeskus vastaanottaa satelliittidataa useista kaukokartoitussatelliiteista Sodankylässä olevalla satelliittimaa-asemalla. Paikka on erinomainen, koska se voi toimia naparatoja kiertävien satelliittien maa-asemana.

Arktisessa avaruuskeskuksessa toimii myös Kansallinen satelliittidatakeskus, joka arkistoi ja jakelee satelliittidataa suomalaisille käyttäjille ja ulkomaalaisille kumppaneille. Satelliittidatakeskus tarjoaa myös satelliittidatan prosessointipalveluita.

ATLAS Space Operations on yhdysvaltalainen yritys, joka tarjoaa tietoliikennepalveluita satelliittimaa-asemille. Sen edistyksellinen maa-asemateknologia ja uudet lähestymistavat antavat mahdollisuuden siirtää suurempia määriä satelliittidataa maahan edullisemmin ja nopeammin kuin ennen.

Lisää: Ilmatieteen laitoksen Arktinen avaruuskeskus (LINKKI) ja ATLAS Space Operations (LINKKI)

Kuva: Ilmatieteenlaitos

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018/