Suomi 100 -satelliitin laukaisu viivästyi jälleen

Suomen itsenäisyyden 100-vuotissatelliitin laukaisu on odottanut jo vuoden laukaisuaan ja lähdön piti tapahtua tänään Space-X-yhtiön Falon 9 -raketilla. Tänään ilmoitettiin kuitenkin , että laukaisua lykätään kantoraketille tehtävien ylimääräisten tarkistusten takia. Todennäköisesti  matkaan päästään jo torstaina.

Suomalaissatelliitti odottaa laukaisupaikalla Kaliforniassa, eikä sille ja muille matkaan lähteville satelliiteille aiheudu viivästyksestä vaaraa. Ne on paketoitu kantoraketin nokkaan asennettuun laukaisuyksikköön muutaman muun satelliitin kanssa.

Kun kaikki on kunnossa Tesla-miljonääri Elon Muskin Space-X:n kantoraketti vie satelliitit 575 kilometrin korkeudessa olevalle radalle, joka kulkee lähes maapallon napojen ylitse. Suomi 100:n ja muiden nanosatelliittien vapauttaminen avaruuteen tapahtuu rauhallisesti, jotta satelliitit eivät törmäisi avaruudessa toisiinsa.

Suomi 100 -satelliitti mittaa erikoisvalmisteisella radiolaitteistollaan lähiavaruudessa olevia avaruussääilmiöitä.  Lisäksi satelliitin kamera kuvaa avaruussään näkyviä merkkejä, esimerkiksi revontulia, sekä maapalloa ja erityisesti Suomea.

Lisää: Juhlasatelliitti pian avaruuteen – mukana 63 muutakin piensatelliittia, 5.11.2018 (LINKKI) ja muut satelliittuutiset (LINKKI)