5G-tukiasemia rakennetaan vauhdilla Suomeen

Viime vuoden lopulla jaetut 3,5 gigahertsin taajuudet tulevat pian käyttöön eri puolilla Suomea asennettavien uusien 5G-tukiasemien kautta. DNA:n, Elisan ja Telian verkot ovat jo tarjolla rajoitettuun käyttöön, mutta lopullisia tilaajalaitteita reitittimistä kännyköihin odotetaan vasta myöhemmin vuoden 2019 aikana.

Valtakunnallisista teleoperaattoreista DNA kertoi vuodenlopulla, avaavansa ensimmäisen 5G-verkon Helsingissä vuodenvaihteessa. Ensivaiheessa ydinkeskustan alueita kattavaa verkkoa laajennetaan, kun päätelaitteita tulee markkinoille.

DNA:n 5G-verkkoon asennettaan kuvassa uutta tukiasemaa joulukuussa 2018.

Elisalla on rakennettuna 5G-kattavuus jo neljällä paikkakunnalla eli Helsingissä ja Tampereella sekä Turussa ja Jyväskylässä. 1.1.2019 käyttöön tulleiden 5G-taajuuksien myötä verkkoja voidaan käyttää kaupallisiin tarkoituksiin.

’’Sekä Turussa että Jyväskylässä on runsaasti yrityksiä sekä tutkimustoimintaa, joihin 5G tulee tarjoaman täysin uudenlaisia mahdollisuuksia. Ne ovat myös väkiluvultaan Suomen suurimpien kaupunkien joukossa, eli käyttäjiä on paljon’’, Elisan mobiiliteknologiajohtaja Eetu Prieur kertoo.

Telia avasi 5G-verkon Helsingissä, Oulussa ja Vantaalla viime syksynä. Telian 5G-aikakausi käynnistyi syyskuussa Helsingissä yhteistyössä Nokian kanssa Telia 5G Arenalla, jossa käytettiin 5G-verkkoa muun muassa reaaliaikaisen multivideolähetyksen toteutuksessa.

Matkaviestimien kehitys jatkuu pian uusien 5G-verkkojen kautta. Kuva: Shutterstock

Helsingissä Telian 5G-alueita on Töölön lisäksi muun muassa Messukeskuksessa ja Vallilassa. Oulussa Telia avasi marraskuussa Oritkari-Nuottasaaren alueelle 5G-verkon, joka tukee alueen teollisuuden ja logistiikan toimijoiden ekosysteemiä digitaalisten toimintamallien ja innovaatioiden kehittämisessä.

Uusia 5G-verkkojen asentamista jatketaan eri puolilla Suomea. Vuoden 2019 aikana Elisa rakentaa 5G-verkkojen uusiin kaupunkeihin. Kevään aikana käynnistyy DNA:lla uusia 5G-palveluiden asiakaspilotteja eri puolilla Suomea. Myös Telian jatkaa 5G-verkon rakentamista erityisesti yritysasiakkaiden kanssa suunniteltavien 5G-hankkeiden kautta.

5G-päätelaitteiden odotetaan saapuvan vuoden 2019 aikana ja yleistyvän vuodesta 2020 alkaen.

Lisää: 5G-uutisia ja -artikkeleita Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuva: Shutterstock

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!