Video: Robottiauto osaa jo ennakkoon väistää kohteita

Hyundai panostaa voimalla tekoälyn kehittämiseen tulevaisuuden itseajaviin autoihin. Korealaisyritys investoi äskettäin yhdysvaltalaiseen Perceptive Automata -yritykseen, joka kehittää tietokone-ohjelmistoa, joka osaa ennakoida aiempaa paremmin kohtaamisia liikenteessä. Katso videolta miten ratkaisu toimii.

Somervillessa Yhdysvalloissa sijaitsevan Perceptive Automatan ohjelmiston avulla tulevaisuuden autonomisesti liikkuvat autot pystyvät liikkumaan esimerkiksi jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden sekä muiden tielläliikkujien mukana turvallisesti.

Yhdysvaltalaisyhtiön sovelluksen ansiosta autonomiset autot voivat “aavistaa”, mitä ympärillä liikkuvat jalankulkijat, pyöräilijät ja motoristit saattavat seuraavaksi tehdä.

Ennakoivan teknologian avulla automatisoidut autot pystyvät tekemään tarpeeksi nopeita ratkaisuja muiden tienkäyttäjien havainnoista ja aikeista. Yrityksen ohjelmisto kerää auton antureiden dataa vuorovaikutuksesta muiden liikenteessä liikkujien kanssa.

Runsaalla tietomäärällä kehitetään syväoppimismalleja ihmisten käytöksen ja toimintatapojen ymmärtämiseksi. Tuloksena on kehitetty tekoälysovellus, joka voidaan liittää osaksi autonomisesti liikkuvien autojen järjestelmää.

Perceptive Automatan kehittämä tekoälysovellus on erityisen käyttökelpoinen esimerkiksi tilanteessa, jossa jalankulkija on lähdössä ylittämään tietä, mutta nähdessään lähestyvän auton pysähtyy heilauttaen kädellään autoilijalle merkiksi, että tämä voi mennä ensin.

Tässä tilanteessa autonomisesti liikkuva auto normaalisti pysähtyy ja odottaa jalankulkijan lähtevän liikkeelle, vaikka tällä ei olekaan aikomusta ylittää tietä ennen autoa. Perceptive Automatan sovellus pystyy lukemaan jalankulkijan aikomuksen ja välittämään tiedon auton liikkeitä säätelevälle järjestelmälle.

’’Yksi suurimpia esteitä kehitettäessä autonomisia autoja on niiden kyvyttömyys tulkita keskeisiä ihmisen käytöksen piirteitä, joita ihmiset itse pystyvät helposti ymmärtämään’’, toteaa Hyundai teknologiayritys Cradlen varapääjohtaja John Suh.

Hyundain ivestoima Perceptive Automata antaa korealaisyritykselle työkalut kehittää autonomisia autoja, joiden ymmärrys on entistä ihmismäisempää. Tällä tavoin ajokokemuksesta saadaan turvallisempi ja jouhevampi.

Hyundai on viime vuoden aikana laajentanut investointejaan tekoälyteknologioihin, jotka auttavat yhtiötä kehittämään ydinliiketoimintaansa eli autojen valmistusta. Lisäksi Hyundai on investoinut muun muassa robotiikkaan sekä ihmisen ja koneen välisen kanssakäymisen kehittämiseen.

Lisää: Perceptive Automata (LINKKI), Hyundai Cradle (LINKKI) ja Perception Automatan tekniikka videolla (LINKKI)

Kuva: Hyundai

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!