Fotoniikka ja tekoäly pääsivät lippulaivaohjelmaan

Suomen Akatemia valitsi lippulaivaohjelmaan neljä uutta osaamiskeskittymää. Mukana on fotoniikkaa, tekoälyä, digitaalista syöpälääkkeen kehittämistä ja hyvinvointiyhteiskunnan tutkimusta. Aiemmat olivat 6G- ja biotalousen osaamiskeskittymät.

Lippulaivaohjelman kokonaisuus on nyt valmis ja siihen kuuluu kuusi osaamiskeskittymää, joiden taustaorganisaatioina on kuusi yliopistoa, kaksi tutkimuslaitosta ja HUS.

Laitokset rahoittavat vuosina 2019-2022 lippulaivoja yhteensä 320 miljoonalla eurolla. Suomen Akatemian rahoitus koko lippulaivaohjelmalle on 54,5 miljoonaa euroa.

Aiemmin lippulaivaohjelmaan on valittu ensimmäisestä hausta FinnCERES, biotalouden uusia materiaaleja kehittävä lippulaiva (Aalto-yliopisto, VTT) ja 6Genesis, langattomien verkkoteknologioiden kehittämisen lippulaiva (Oulun yliopisto).

Uusimmassa jaossa oli neljä osaamiskeskittymää. Ne ovat Digitaalisen yksilöllistetyn syöpälääketieteen osaamiskeskus (Helsingin yliopisto ja HUS), Eriarvoistumisen, interventioiden ja hyvinvointiyhteiskunnan tutkimuksen lippulaiva (Turun yliopisto ja THL), Fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden lippulaiva (Tampereen teknillinen yliopisto, nyk. Tampereen yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Aalto-yliopisto ja VTT) sekä Suomen Tekoälykeskus (Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja VTT).

Hyvä esimerkki uusimman digitekniikan mahdollisuuksista on yksilöllisen syöpälääkkeen kehitys. Siinä Helsingin yliopiston, HUSin ja uusien yhteiskumppanien kautta iCAN-lippulaiva yhdistää uudella tavalla täsmälääketiedettä sekä potilaiden digitaalisia terveys- ja elämäntapatietoja. Kaikki tämä tukee näin yksilöllisten syöpähoitojen kehittämistä sekä uusien terveysalan innovaatioiden syntyä.

Valtioneuvosto on osoittanut Suomen Akatemian lippulaivaohjelman rahoittamiseen yhteensä 50 miljoonaa euroa. Lisäksi Suomen Akatemian hallitus päätti joulukuussa tukea ohjelmaa erillisellä 4,5 miljoonalla eurolla.

Lippulaivaohjelma tukee laajasti korkeatasoista tutkimusta ja siitä kumpuavaa laajaa vaikuttavuutta, jolla luodaan tulevaisuuden osaamista ja kestäviä ratkaisuja yhteiskunnan haasteisiin sekä edistetään taloudellista kasvua kehittämällä mm. uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Sitä tarvitaan esimerkiksi tekoälyn alueella, jolla tulee olemaan vaikutuksia kaikilla toimialueilla.

Suomen tekoälykeskus FCAI sai nyt uusimmassa Suomen Akatemian lippulaivaohjelmasta 8,3 miljoonan euron rahoituksen toiminnalleen . Samalla myös tekoälyn asema yhteiskunnan tärkeimpien tutkimusalueiden joukossa lujittui. Suomi on edelleen mukana alan kansainvälisessä tutkimuksessa.

Mittava ja pitkäjänteinen rahoitus tulee tukemaan osaamiskeskittymien tiiviin yhteistyön kehittämistä eri toimijoiden kesken ja mahdollistaa systemaattisen toiminnan kehittämisen ja laajentamisen.

”Lippulaivaohjelma on uusi, ainutlaatuinen kokonaisuus ja toimintatapa Suomessa. Ohjelmarahoitus tukee tutkijoita tutkijanuran eri vaiheissa ja linkittää heidän työnsä suunnitelmalliseen ja vaikuttavaan kokonaisuuteen. Erityisen tärkeätä ohjelmassa on sekä tutkimuksen että kehittämisyhteistyön pitkäjänteinen edistäminen ja vahva tukeminen”, Suomen Akatemian lippulaivajaoston puheenjohtaja, professori Johanna Myllyharju sanoo.

Tutkimusorganisaatioille avatuissa kahdessa rahoitushaussa kansainväliset arvioitsijat arvioivat yhteensä 30 hakemuksen tieteellistä laatua ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Kansainväliset asiantuntijat ja lippulaivajaosto myös haastattelivat hakijat.

Suomen Akatemia ja Business Finland järjestävät yhteisen seminaarin Lippulaivaohjelmasta ja Kasvumoottori-rahoituksesta 23.1.2019 klo 11-14.30 hotelli Hilton Strandissa Helsingissä. Tilaisuudessa esitellään uusien tutkimuskokonaisuuksien sisältöä ja tavoitteita. Valtioneuvoston puolesta puheenvuoron pitää opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Lisää: Suomen Akatemian lippulaivaohjelma (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018