CES2019: Kasvua haetaan IoT-tekniikan lisäksi palveluista

Älyratkaisuilla tuodaan apua jokapäiväiseen elämään ja samalla siitä on syntymässä bisnes myös monelle muun alueen yritykselle. Asenteen lisäksi kasvua kannattaa hakea Boschin mukaan erityisesti uusista MEMS-antureista, IoT:sta ja tekoälystä, mutta myös palveluliiketoiminnoista.

Las Vegasin kulutuselektroniikan messuilla saksalaisyritys lanseeraa monia IoT-tekniikkaa hyödyntäviä tuotekonsepteja. Sellainen on esimerkiksi Shuttle-robottiajoneuvo. Toinen esimerkki on jääkaapit, jotka neuvovat elintarvikkeiden säilyttämisessä sekä älykkäät ruohonleikkurit, jotka oppivat työn ohessa lisää leikattavasta kohteesta.

Liikenteen osalta Bosch laajentaa tuotevalikoimaansa tukemaan lisäksi palveluja. Bosch toimittaa komponentteja ja järjestelmiä, mutta entistä enemmän myös palveluja, kuten varaus-, jakamis- ja liitäntäalustoja sekä pysäköinti- ja latauspalveluja.

Bosch aikoo testata autonvalmistaja Daimlerin kanssa uudenlaista robottiliikennettä Kalifornian Piilaaksossa.

Bosch uskoo, että toisiinsa yhteydessä olevat palvelut ovat välttämättömiä tulevaisuudessa. ”Yhdistämme ne älykkääksi, saumattomasti yhdistetyksi ekosysteemiksi”, kertoo Boschin johtoryhmän jäsen Markus Heyn yrityksen tavoitteista.

IoT kodeissa: toisiinsa yhdistetyt laitteet tekevät kodin omistajien elämästä huomattavasti helpompaa. Las Vegasin CESissä Bosch esittelee verkkoon liitettäviä jääkaappeja, jotka tunnistavat elintarvikkeita ja antavat suosituksia niiden säilyttämisestä.

Sisäkamera tunnistaa automaattisesti noin 60 erilaista hedelmää ja vihannesta ja ehdottaa sovelluksen kautta ihanteellista paikkaa jääkaapissa. Näin ruoka pysyy tuoreena pidempään ja ruokahävikin määrä vähenee.

Toinen uusi keksintö on PAI-projektori, joka projisoi virtuaalisen käyttöliittymän keittiötasolle. Integroitu 3D-anturi tallentaa kaikki kädenliikkeet ja virtuaalinen käyttöliittymä toimii kosketusnäyttönä.  Käyttäjät voivat ottaa vastaan reseptejä verkossa ja soittaa puheluita internetin kautta ruoanlaiton ja leivonnan yhteydessä.

Boschin Sensortec-tyritys esittelee CES-messuilla BML100PI-moduulin, jonka avulla voi luoda virtuaalisen projektion avulla käyttöliittymän mille tahansa pinnalle.

PAI on suunniteltu erityisesti keittiökäyttöön ja sitä voi hyviin käyttää myös märillä tai tahmeilla käsillä, toisin kuin älypuhelinta tai tablettia. PAI esitellään Kiinassa helmikuussa 2019, sen jälkeen PAI tulee markkinoille Yhdysvalloissa.

CESissä on esillä myös internetyhteydellä varustettu robottiruohonleikkuri Indego S+. Se on yksi maailman ensimmäisistä ääniohjattavista robottiruohonleikkureista. Se on myös ainoa robotti- ruohonleikkuri, joka käyttää internetin sääennusteita päättääkseen, milloin on paras aika leikata nurmikkoa.

Bosch on toteuttanut omalla IoT-pilviratkaisullaa jo yli 270 projektia aina liikkumisesta älykotien ratkaisuihin ja kaupungien ja maatalouden sovelluksiin. Bosch IoT Suite -sovellukseen kytkettyjen anturien ja laitteiden määrä on viime vuodesta kasvanut lähes 40 prosenttia ja on nyt noin 8,5 miljoonaa yksikköä.

Boschin Sensortec-yrityksen BMI270-MEMS-moduulii on tarkoitettu kuntoilu- ja hyvinvointilaitteisiin.

”Askel askeleelta olemme laajentaneet IoT:n ja tekoälyn ohjelmisto- ja tietotekniikkaosaamistamme”, kertoo Boschin johtoryhmän jäsen Markus Heyn.  Hänen mukaan yritys pystyy parhaiten hyödyntämään IoT:n potentiaalia, kun sovelluksessa yhdistettään IoT:ta tekoälyn kanssa ja niitä kehitetään rinnakkain.

”Toisiinsa liittyvien esineiden ja laitteiden käyttö tiedonkeruussa voi olla ratkaiseva tekijä tekoälyn kehittämisessä. Vain tekoälyn avulla asiat yhdistyvät älykkäästi ja oppivat tekemään omia päätelmiä’’, Boschin Markus Heyn sanoo.

Toinen avain menestykseen IoT-aikana on kumppanuus, jonka avulla hakee perusasiakkuutta paremmin kohtaktia loppusovelluksiin. Esimerkiksi kanadalaisen Mojion kanssa hiljattain käynnistetty yhteistyö on jo tuottanut integroidun IoT-ratkaisun.

Mojon IoT-ratkaisu on liitetty ajoneuvoihin: onnettomuuden sattuessa Boschin algoritmi tunnistaa, missä ja milloin onnettomuus tapahtui ja kuinka vakava se on. Ensi vuoden puolivälistä lähtien järjestelmä on saatavilla  Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018