Stadika voitti 5G-muotoilukisan

Viime vuoden lopulla Helsinki, Elisa ja Nokia etsivät uutta mallia tuleville 5G-tukiasemille yhdessä muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamon kanssa. Kisasssa haettiin uutta uniikkia ja helposti monistettavaa ulkoasuratkaisua, jota voitaisiin soveltaa Helsingissä. Voittajaksi tuli kuvan Stadika-niminen ehdotus.

Helsinki 5G -tukiasemien muotoilukilpailun julkisessa äänestyksessä valikoitui kolme parasta ehdokasta, Stadika, Reflect ja Kehikot, jotka arvosteluraati asetti lopulliseen paremmuusjärjestykseen. Niistä voittajaksi valittiin Stadika. Voittajajoukkue sai ehdotuksestaan 20 000 euron palkinnon.

Arvosteluraadin mukaan Stadikan 5G-tukiasema on yksinkertaineni. Sen puhtaat muodot yhdistävät erinomaisella tavalla teknologiaa ja designia. Ulkoasu on helposti brändättävissä ilman, että se menettää tunnistettavuuttaan ja se voidaan nähdä toiminnallisena osana kaupunkiympäristöä.

Raadin mukaan Stadikan tukiasema rakentaa käyttäjävuorovaikutusta paitsi informatiivisen valaistuksen myös sen erilaisten käyttötarkoitusten avulla. Tukiasema ei raadin mukaan varasta huomiota, mutta on helposti tunnistettavissa. Sen dynaamiset muodot viestivät futuristisesta käyttötarkoituksestaan ja kertovat tarinaa yhdessä rakennetusta kaupunkiympäristöstä, arvioi raati.

Kilpailun toinen palkintosija ja 10 000 euron palkinto meni ehdotukselle Reflect ja kolmas sija ja 5 000 euron palkinto ehdotukselle Kehikot. Lisäksi annettiin kunniamaininnat ehdotuksille Nest ja Dice Dice Baby sekä finalistien ulkopuolelta ehdotukselle Silta.

Kilpailuajan 18.9.–18.11.2018 puitteissa saatiin yhteensä 32 ehdotusta, joista kilpailun arvosteluraati valitsi viisi parasta julkiseen äänestykseen. Ehdotukset olivat seuraavat: Kehikot, Stadika, Nest, Reflect ja Dice Dice Baby. Äänestyksessä valikoitui kolme parasta, Stadika, Kehikot ja Reflect, jotka raati asetti lopulliseen paremmuusjärjestykseen.

Kilpailun tavoitteisiin kuului uudenlaisen digitaalisen kaupungin rakentaminen avoimessa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Kilpailussa etsittiin ratkaisua olemassa olevaan infrastruktuuriin kiinnittyvälle mallille sekä erilliselle itsestään seisovalle 5G-tukiasemalle. Kriteereinä oli muun muassa, että tukiasema kytkeytyisi ulkoasultaan luontevaksi osaksi kaupunkiympäristöä ja olisi muokattavissa tilanteen vaatiessa.

Lisää: 5G-uutisia Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

VOITTAJAT JA KUNNIAMAININNAT

Voittajajoukkueet

1. Stadika: Keny Muesa, Pekka Selonen ja Aaro Sariola
2. Reflect: Arni Aromaa, Jari-Petri Voutilainen ja Simon Örnberg
3. Kehikot: Jukka Jokinen ja Heikki Konu

Kunniamaininnat

  • Dice Dice Baby: Joonas Saaranen, Arto Heiskanen ja Aleksi Riihimäki
  • Nest: Verna Kaipainen ja Mia Erlin
  • Silta: Simon Holzmann, Vivian Qiu ja Tobias Nagel

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018