Laajakaistainen viranomaisverkko sai sinetin

Viranomaisverkko Virven tulevaisuus vahvistettiin perjantaina uudella presidentin vahvistamalla lainsäädännöllä. Virve siirtyy asteittain laajakaistaiseksi, mikä tuo viranomaisille ja muille turvallisuustoimijoille aiempaa parempaa palvelut kriittiseen viestintään ja johtamiseen.

Nykyisin Tetra-pohjaista Virve-verkkoa operoiva Erillisverkot tulee hyödyntämään tulevaisuuden kaupallisia matkapuhelinverkkoja. Tetra-teknologia on tulossa tiensä päähän, eikä sillä voida enää varmistaa toimintavarmoja ja turvallisia palveluita useita vuosikymmeniä eteenpäin.

Kaupallisien verkkojen hyödyntämiseksi tarvittiin lakimuutos, jolla turvataan viranomaisten kriittisen viestinnän palvelun saatavuus ja laatu myös viestintäverkkojen ruuhkatilanteissa. Viranomaiset ovat aina etusijalla suhteessa muihin käyttäjiin.

Lisäksi viranomaisliittymät voivat käyttää myös muita verkkoja, jos kilpailutuksella valittu ensisijainen verkko ei ole käytettävissä.

”Viranomaisten ja muiden turvallisuustoimijoiden palveluiden tulee toimia kaikissa olosuhteissa, myös kaupallisten matkapuhelinverkkojen ruuhkatilanteessa’’, sanoo  Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki.

Erillisverkot kilpailuttaa tämän vuoden aikana kaupalliset verkko-operaattorit. Kilpailutuksen voittanutta verkkoa laajennetaan ja vahvistetaan, jotta viranomaisviestinnän tarpeisiin pystytään vastaamaan.

Tulevaisuuden Virve-palvelun, Virve 2.0:n, käyttöönotto aloitetaan vuonna 2022, mutta Tetra-teknologiaan pohjautuva Virve palvelee viranomaisia ja muita turvallisuustoimijoita  vähintään vuoteen 2025 asti.

Kuvituskuva: Virve/Tetra

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018