Nokia paransi kannattavuutta – uutena LTE/5G-teollisuusverkot

Nokia viime vuoden loppu oli yrityksen tulosjulkistuksen mukaan vahvaa kasvua ja kannattavuuden parantumista. Sen sijaan 5G-tilauksia tippuu edelleen epätahtisesti, mutta yritys uskoo edelleen 5G-verkkojen tuloon ensi vuoden aikana ja uutena kasvualueena ovat teollisuuden LTE- ja 5G-ratkaisut.

Nokian vuosi päättyi vahvaan viimeiseen neljännekseen. Toimitusjohtaja Rajeev Surin mukaan kaikkien viiden verkkoliiketoimintamme liiketoimintaryhmän myynti vuodentakaiseen verrattuna kasvoi toista neljännestä peräkkäin, ja myös verkkoliiketoiminnan ja patenttibisnestä hoitavan Nokia Technologiesin kannattavuus parani.

Viime vuoden viimeisen neljänneksen liikevaihto oli 6,9 miljardia euroa, kun se oli 6,7 miljardia euroa vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä. Liikevaihto kasvoi kolme prosenttia vuodentakaiseen verrattuna sekä raportoituna että ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta.

Nokian ei-IFRS-liikevoitto ylsi 1 120 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin ei-IFRS-liikevoitto oli 1 004 miljoonaa euroa. Vuoden 2018 viimeisen neljänneksen laimennettu ei-IFRS-osakekohtainen tulos oli 0,13 euroa, kun se oli 0,13 euroa vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä.

’’Odotan Nokian koko vuoden tuloksen paranevan vuonna 2019 edellisvuoteen verrattuna, ja näkemyksemme nopeasta ja merkittävästä siirtymisestä 5G:hen pysyy muuttumattomana. Koska 5G-käyttöönotot jaksottuvat epätasaisesti koko vuodelle, odotamme vuoden 2019 alkupuolesta heikompaa, mutta loppuvuodesta selvästi vahvempaa’’, toimitusjohtaja Rajeev Suri arvioi kuluvaa vuotta,

Suri uskoo, että pitkällä aikavälillä muodostuu suotuisa investointien kierre, kun operaattorit päivittävät verkkojaan eri alueilla aina optisista verkoista makroradioverkkoihin, kiinteistä langattomista yhteyksistä pilvipalvelutekniikoihin, piensoluista IP-reititykseen, verkkoriippumattomiin ohjelmistoihin ja niin edelleen.

Uutta bisnestä Suri odottaa teollisuudesta. ’’Odotamme, että tämän jälkeen seuraa toinen aalto, jossa teollisuusasiakkaat investoivat yksityiseen langattomaan teknologiaan kuten LTE- ja 5G-valmiisiin verkkoihin’’.

Poimintoja Nokian tulosjulkistuksesta

  • Nokian verkkoliiketoiminnan tilauskanta oli yrityksen mukaan viime vuoden lopussa vahva, ja 5G:hen liittyvää vahvaa asiakkaiden sitoutumista on edelleen näkyvissä useissa portfoliomme osissa kuten radiossa, pilvipalvelutekniikoissa, liikenteessä, IP-reitityksessä ja verkkoriippumattomissa ohjelmistoissa.
  • Nokia eteni 5G-teknologian testaamisessa teollisuuden sovelluksia varten. Nokia, ABB ja Kalmar (osa Cargotecia) tekivät onnistuneesti teollisuuskokeita, jotka hyödyntävät 5G:n pienen vasteajan ominaisuuksia aikakriittisten sovellusten tukemiseksi.
  • Hampurin satama, Deutsche Telekom ja Nokia testasivat myös 5G-standardien uusia piirteitä Hampurin satamassa Saksassa käyttötapauksilla, joihin sisältyi datalaseja teknikoille, verkkoon liitettyjä liikennevaloja ja laivojen antureita.
  • Nokian verkkoliiketoiminnan kasvaneet toimintakulut johtuivat asiakkaiden kanssa toteutetuista 5G-koehankkeista sekä kasvaneista myyntiä edeltävistä kuluista. Kulujen kasvua tasoittivat yrityksen mukaan osittain kustannussäästöohjelmalla saavutetut hyödyt sekä pienemmät tulospalkkiojaksotukset.
  •  Nokia Technologies -liiketoiminnan liikevaihdon lasku edellisvuodesta johtui yrityksen mukaan erityisesti lisensointitoiminnan kertaluonteisesta laskusta. Jatkuvan liikevaihdon osalta Technologies -liiketoiminnan tuloskunto pysyi Nokian mukaan yllä, koska lisensointitoiminnan jatkuva liikevaihto kasvoi 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.
  • Nokia Technologiesin viimeisellä neljänneksellä  yritys laajensi muun muassa patenttilisensointia Samsungin kanssa ja solmi uuden patenttilisensointisopimuksen kiinalaisen OPPOn kanssa.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!