Google mukaan – musiikkilaitteiden MIDI-liitäntä päivittyy

Musiikkilaitteiden MIDI-kommunikointiprotokollaan on tulossa suurin uudistus vuosikymmeniin. Soitinvalmistajien lisäksi internet-jätti Google on aktiivisesti mukana uuden MIDI 2.0 -protokollan kehittämisessä. Tulossa on myös standardin mukainen jakkiliitäntä.

Ensimmäinen MIDI (Musical Instrument Digital Interface) -standardimäärittely 1.0 kirjoitettiin vuonna 1982. Sitä on päivitetty useita kertoja sen jälkeen, mutta tekniikan perusperiaatteet ovat pysyneet samoina.

MIDI 1.0:n ominaisuudet toimivat edelleen hyvin, koska musiikin perus semanttinen kieli ei muuttunut. MIDI ei kuitenkaan ole muuttunut tarpeeksi hyödyntämään täysin tietotekniikan kehitystä ja käyttäjien vaatimusten kasvamista.

Nyt MIDI-standardiin on tulossa todellinen muutos. Uuden protokollaversion nimeksi tulee MIDI 2.0. MIDI 2.0 lupaa uudistuksina automaattisen laitteiden ominaisuuksien tunnistamisen, laajennetun tarkkuuden, tiukemman ajoituksen ja taaksepäin yhteensopivuuden.

 

 

MIDI:n laajentaminen uusiin ominaisuuksiin vaatii uusien MIDI-sanomien lisäksi uudenlaisen yhteensopivuuden, sillä sen pitää toimia myös vanhojen MIDI 1.0 laitteiden kanssa. Sitä varten tarjoalle tulee MIDI-CI-mekanismi, jonka avulla laitteet voivat kysellä ja vahvistavaa toistensa tuen uusille ominaisuuksille ennen niiden mahdollista käyttämistä.

MIDI-CI tarjoaa testimekanismeja uusien ominaisuuksien tunnistamiseen, käyttöönoton yhteydessä, ja jos niitä ei löydy, laitteet putoavat takaisin kaikkien laitteiden kanssa yhteensopiviin MIDI 1.0 perusominaisuuksiin.

Uuden liikennöintiprotokollan lisäksi MIDI on saamassa virallisen tuen perinteisen isokokoisen viisinapaisen pyöreän DIN-liittimen lisäksi myös pienemmälle minijakkiliittimelle.

Perunteinen DIN-liitin ja USB-liitinratkaisu. Kuva: MIDI Association

Pienempää liitintä on toivottu jo pitkään, koska perinteinen DIN-liitin on koettu liian suurikokoiseksi pieniin musiikkilaitteisiin.

Useat valmistajat ovat jo ehtineet käyttää useiden vuosien ajan kuulokeliitännöistä tuttuja 2,5 mm tai 3,5 mm ”TRS” -liittimiä MIDI-signaalien siirtoon omilla tavoillaan.

Määrittämällä TRS-liittimen nastajärjestys ja myös sovitinkaapelien oikea johdotustapa, voidaan varmistaa laitteiden yhteentoimivuus. MIDI-signaaleja on mahdollista välittää myös USB, Firewire, Ethernet ja Bluetooth liitäntöjen avulla.

Tulevan MIDI 2.0:n pääperiaatteet on nyt lyöty pitkälle lukkoon, joten yritykset ovat aloittaneet MIDI 2.0 -prototyyppilaitteiden kehittämisen.

Ensimmäiset uutta MIDI 2.0 -standardia tukevien prototyyppilaitteiden toimintaa testaataan loppuvuoden Winter NAMM2019-messuilla. Myös Google on mukana testauksessa. Yhteensopivuustestien jälkeen standardiin tehdään vielä loput muutokset ennen yhteensopivien laitteiden tuontia markkinoille.

TAUSTAA: Musiikkilaitteet yhteen MIDI-liitännällä

  • MIDI (Musical Instrument Digital Interface) on musiikkisoittimien digitaalista liitäntää, joka on suunniteltu välittämään viestejä sähköisten musiikkilaitteiden välillä jo yli kolmen vuosikymmenen ajan.
  • MIDI mahdollistaa esimerkiksi tietokoneiden, äänikorttien ja syntetisaattoreiden välisen viestinnän.
  • Laitteiden välisen sähköisen liitännän lisäksi MIDI-liitännän viestejä käytetään myös tietokoneiden äänikorttien ohjelmointirajapinnoissa.
  • Uuden MIDI 2.0 -protokollan takana on MIDI-liitäntälaitteiden (MMA) sekä japanilainen musiikkielektroniikkalaitteiden (AMEI) valmistajajärjestöt.
  • MIDI-teknologian standardisointia ylläpitää MIDI Manufacturers Association (LINKKI).

Kuvituskuva: IK Multimedian Irisg Midi 2 (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018