Viime vuoden vienti kasvoi seitsemän prosenttia

Suomen tavaraviennin arvo kasvoi Tullin ennakkotietojen mukaan seitsemän prosenttia vuonna 2018, kun vuosi sitten kasvua oli edellisvuodesta 15 prosenttia ja edellisenä vuonna neljä prosenttia miinusta. Viime vuonna viennin arvo oli 63,8 miljardia euroa.  

Lähes kaikkien päätoimialojen viennin kasvu hidastui vuonna 2018 tammi-marraskuussa edellisvuoden kasvuun verrattuna, paitsi metsäteollisuuden tuotteiden, joiden vienti nousi kymmeneksen.

Koneiden ja laitteiden vienti kasvoi kuusi prosenttia, mutta kuljetusvälineiden vienti laski neljä prosenttia vertailuvuodelle osuneiden laivatoimitusten vuoksi. Moottoriajoneuvojen vienti kasvoi  uudenkaupungin autotehtaan ansiosta 16 prosenttia.

Metalliteollisuuden tuotteiden vienti suureni yli kymmeneksen ja myös öljytuotteiden viennin arvo kasvoi myös kohonneiden vientihintojen myötä. Muun kemianteollisuuden vienti suureni maltillisemmin, paitsi lääkkeiden vienti, joka laski.

Myös tavaratuonnin arvon kasvu hidastui vuonna 2018 tammi-marraskuussa. Kuljetusvälineiden ja elintarvikkeiden tuonti oli samalla tasolla kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana.

Teollisuuden tuotantotarvikkeiden sekä investointitavaroiden tuonti nousi jonkin verran, mutta poltto- ja voiteluaineiden tuonnin arvon kasvu oli ripeää, hintojen nousun vuoksi. Kulutustavaroiden tuonti nousi hieman.

Tulli julkaisee tarkemmat alakohtaiset tiedot viime vuoden viennistä muutaman viikon päästä.

Lisää: Aiemmat vientiin liittyvät uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuvituskuva: Nokia

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!