Kybervakoilu jatkuu Suomessa aktiivisena – teknologia kiinnostaa

Vieraiden valtioiden tiedustelu jatkuu Suomessa aktiivisena lähivuodet, arvioi Suojelupoliisi viimeisimmässä turvallisuuskatsauksessaan. Myös teknologia ja tuotekehitystieto kiinnostavat samalla kun  laittoman tiedustelun torjuminen muuttuu koko ajan vaikeammaksi.

Viime vuoden lopulla julkistetun selvityksen tiedotteessa Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttarin kertoo, että useat ulkomaiset tiedustelupalvelut toimivat aktiivisesti Suomen maaperällä.

Tiedustelupalvelut ovat myös kiinnostuneita suomalaisesta teknologiasta ja siihen liittyvästä osaamisesta. Kohteena on ollut Suojelupoliisin katsauksen mukaan erityisesti yritysten tuotekehitystieto.

Suojelupoliisin mukaan Kiinan tiedustelu- ja turvallisuuspalveluihin julkisuudessa liitettyjen kybervakoiluoperaatioiden hyökkäyksissä on hyödynnetty kohteiden olemassa olevia ylläpitojärjestelmiä ja uudenlaisia haittaohjelmia.

Haittaohjelmahyökkäyksiä on tehty aiempaa enemmän epäsuorasti. Ne ovat kohdistuneet varsinaisille vakoilukohteille palveluja tuottaviin yrityksiin sekä kohteita muuten lähellä oleviin tahoihin.

Suojelupoliisi on laatinut kansallisen turvallisuuden katsauksestaan myös julkisen version, joka on luettavissa pdf-tiedostona alla olevan linkin kautta. Uudessa katsauksessa käsitellään kybervakoilun lisäksi hybridivaikuttamista ja terrorismiuhkaa.

Lisää: Suojelupoliisin uusi kansallisen turvallisuuden katsaus, julkinen versio 10.12.2018 (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Shutterstock