Linux-haittaohjelma levisi nopeasti

Yhdysvaltalaisen tietoturvayhtiö Check Pointin ylläpitämälle haittaohjelmalistalle kohosi tammikuussa uusi nimi: Linux-palvelimia tartuttava SpeakUp, joka levittää XMRig-kryptolouhijaa. Uusi troijalainen pystyy harhauttamaan kaikkien tietoturvatoimittajien virustorjuntaohjelmia.

Linux-palvelimia tartuttava troijalainen SpeakUp on toiminut takaovena levittäen XMRig-kryptolouhijaa, mutta sen kautta voi syöttää kohdelaitteelle minkä tahansa muunkin haittaohjelman ja käynnistää sen.

Sitä on levitetty hyödyntämällä useita tunnettuja haavoittuvuuksia. Check Pointin tutkijoiden mielestä SpeakUpista tekee vaarallisen nimenomaan kyky levittää muita haittaohjelmia.

Check Pointin globaalin kymmenen kärjessä -listan haittaohjelmista peräti puolet pystyy lataamaan tartuttamalleen laitteelle lisää haittaohjelmia. Suomessa SpeakUp ei vielä yltänyt kymmenen levinneimmän haittaohjelman joukkoon.

”SpeakUpin tapaiset haittaohjelmat ovat vahva varoitusmerkki. Niiden yleisyydestä voi päätellä, että jotakin pahempaa on tulossa. Koska Linux-käyttöjärjestelmää käytetään paljon yrityspalvelimissa, uskomme, että SpeakUp kasvaa vuoden mittaan nykyistä levinneemmäksi ja entistä vakavammaksi uhaksi”, sanoo. Check Pointin tietoturvatutkijoiden tiimiä vetävä Maya Horowitz.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018