Savonlinnaan langattomien palovaroittimien tehdas

Pietarilainen Argus Spectrum perustaa Savonlinnaan langattomia palosuojeluratkaisuja valmistavan tehtaan. Tuotannollisen toiminnan on tarkoitus alkaa vuonna 2019 ja tavoitteena on ajan kanssa laajentaa tuotantoa siten, että tehtaalla olisi noin sata uutta työntekijää.

Argus Spectrum International, ASI Oy Ltd tulee sijoittumaan Savonlinnan kaupungin omistamaan Teknologiakeskus Elektroniaan. Kaupunginjohtaja Janne Laine allekirjoitti yhteistyösopimuksen yrityksen sijoittumisesta Savonlinnaan. Yhtiö investoi tuotantotilojen perustamiseen 2-3 miljoonaa euroa.

’’Savonlinnan kaupunki, kaupunginjohtaja Janne Laineen johdolla, on hyvin tukenut sijoittumistamme kaupunkiin sekä tarjonnut elektroniikkateollisuudelle sopivat toimitilat, kertoo Argus Spectrumin Savonlinnan yksikön toimitusjohtaja Harri Laukkanen .

Erityinen kiitos kuuluu kaupunginjohtaja Laineen mukaan Kokoomuksen kansanedustaja Kaj Turuselle, koska hän on luonut neuvotteluissa valtion tasolta aivan ratkaisevan myönteisen vastaantulon yrityksen Savonlinnaan sijoittumiselle.

Argus Spectrumin uudella Savonlinnan tehtaalla on tarkoitus valmistaa langattomia palonsuojelutuotteita sekä varhaisen varoituksen ja paikannuksen järjestelmiä kansainvälisille markkinoille.  Yhtiön omat radiotaajuuksia hyödyntävät ratkaisut toimivat peräti 10 vuotta vain paristo virtalähteenään.

Yhtiön järjestelmävalikoimaan kuuluvat myös ratkaisut, jotka on kehitetty rajoittuneen liikkuvuuden omaaville ihmisille eli niille, jotka eivät pysty itse poistumaan rakennuksesta palon sattuessa. Yhtiön kehittämät järjestelmät pystyvät paikantamaan ihmiset rakennuksessa ja lähettämään heiltä hälytyssignaalin.

Yhtiön tulevaisuuden suunnitelmiin Suomessa kuuluu viennin merkittävä kasvattaminen sekä tuotannon volyymin kasvattaminen 50 miljoonaan euroon vuodessa.

Elektroniikka- ja sähköala työllistää Savonlinnassa jo nyt noin 400 henkilöä, mikä tekee siitä Itä-Suomen suurimman toimialaklusterin. Savonlinnassa on myös  tutkimus-, tuotekehitys-, koulutus- ja yritysympäristö elektroniikka- ja sähköalalle.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMKin elektroniikan tuotekehitys- ja testilaboratoriossa yritykset voivat testata ja kehittää tuotteitaan. 3K-tehdas tarjoaa kaikki volyymitason tuotantolaitteet elektroniikan tekemiseen.

Ammattiopisto SAMIedu tarjoaa puolestaan avonlinnassa laajaa sähkö- ja elektroniikka-alan koulutusta. Lisäksi ensi syksynä käynnistetään yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kanssa sähköinsinöörin koulutus.

TAUSTAA: Argus Spectrum International on perustettu vuonna 1993 Pietariin. Yhtiön liikevaihto on 50 miljoonaa euroa vuodessa. Yhtiön laitteita on asennettu maailmassa seitsemän miljoonaa kappaletta 100 000 kohteeseen. Yhtiön päämaja sijaitsee Pietarissa, jossa suunnittelu-, kehitys- ja valmistustehtävissä työskentelee yli 300 työntekijää.

Kuva: Argus Spectrum International