Millennium-palkittavia voi taas ehdottaa

Ensi vuonna jaettavan Millennium-teknologiapalkinnon saajia voi taas ehdottaa. Miljoonan euron palkinnon saajasta ehdotuksia pyydetään organisaatoilta ympäri maailman. Vain sotateknologia on rajattu pois palkittavien joukosta.

Joka toinen vuosi jaettava miljoonan euron suomalaispalkinto  myönnetään teknologiselle läpimurtoinnovaatiolle, joka auttaa ratkaisemaan ihmiskunnan suuria haasteita kestävällä tavalla. Ehdotuksia ensi vuoden Millennium-palkinnon saajia voi ehdottaa heinäkuun loppuun asti.

Linus Torvals vastaanotti Millennium palkinnon vuonna 2012. Palkinnon luovutti hänelle tasavallan  presidentti Sauli Niinistö.

Millennium-teknologiapalkinto on myönnetty aiemmin muun muassa Tim Berners-Leelle World Wide Webistä ja Tuomo Suntolalle ALD-teknologiasta, joka mahdollistaa nykyaikaiset tehokkaat tietokoneet ja älylaitteet. Myös Linuxin kehittäjä Linus Torvals on saanut Millennium-palkinnon.

Michael Grätzel sai Millennium-palkinnon kolmannen sukupolven väriaineherkistettyjen aurinkokennoista vuonna 2010 ja Shuji Nakamura sininen ja valkoisen ledien kehittämisestä.

Kovasta Millennium-palkittujen tasosta kertoo, että jo kolme teknologiapalkinnon saajista on voittanut myöhemmin myös Nobel-palkinnon – viimeisimpänä vuoden 2016 Millennium-palkittu Frances Arnold, joka sai kemian Nobelin vuonna 2018.

”Millennium-teknologiapalkinnon saajat ovat alansa johtavia innovaattoreita, jotka ovat innovaatioillaan parantaneet ihmiskunnan elämänlaatua ja ympäristön hyvinvointia”, toteaa Ari Ahonen, palkinnon jakavan Tekniikan Akatemia -säätiön toimitusjohtaja.

Nimeämisiä palkinnon saajiksi voivat esittää organisaatiot ympäri maailman kaikilta teknologian aloilta lukuun ottamatta sotateknologiaa. Saajaksi voi ehdottaa joko yksittäistä henkilöä tai tiimiä.

Millennium-teknologiapalkinto 2020 jaetaan Helsingissä 26. toukokuuta 2020. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on Millennium-teknologiapalkinnon suojelija ja miljoonan euron palkintosumman myöntää Suomen valtio.

Lisää: Aiemmat Millennium-palkitut (LINKKI) ja ehdotusportaali (LINKKI) lisätietoineen.