Video: Uusi mittausratkaisu parantaa kuulokekuuntelua

Iisalmelainen kaiutinvalmista Genelec on tuomassa verkkopohjaisen erikoisohjelmiston, jonka avulla voidaan parantaa kuulokkeilla tapahtuvaa äänitarkkailua. Yritys näkee uuden Aural ID soveltuvan akateemiseen tutkimukseen, immersiiviäänen tarkkailuun sekä virtuaalitodellisuuden ja pelien kehittämiseen.

Nykyisenololoinen kuulokkeilla perinteinen tapa ei tuota musiikin tarkkailussa tarpeeksi luotettavaa tulosta. Tätä ongelmaa ratkaisemaan Genelec on kehittänyt Aural ID -ratkaisun ja siihen verkkopohjaisen palvelun. Uudenlainen Aural ID -laskentapalvelu avautuu viimeistään kesäkuuhun mennessä.

Suomalaisyrityksen ratkaisu laskee jokaiselle kuuntelijalle yksilöllisesti pään taajuusvasteen (HRTF, Head-Related Transfer Function). Tämän avulla Aural ID:n äänimoottori pystyy tuottamaan kuulokkeilla kuunneltaessa systemaattisesti tarkan äänikuvan stereo- ja immersiviääntä toistettaessa.

Aural ID selvittää ihmisen yksilöllisen tavan kuulla ääntä muodostamalla tarkan kuvan siitä, miten ihmisen rakenne vaikuttaa äänen kuulemiseen, jolloin tämä voidaan huomioida siten, että kuulokekuuntelusta muuttuu todenmukaisemmaksi ja luotettavammaksi.

Näihin päiviin asti henkilökohtaisen HRTF-tiedon hankkiminen on ollut hankalaa ja aikaa vievää. Työhön on tarvittu kaiuton huone, mittamikrofonien asentaminen korvakäytävien suulle, huomattavaa tarkkuutta koeasetelman pystytyksessä ja lukuisten mittausten tekemistä.

Genelecin käyttää ratkaisussaan kännykällä kuulijasta kuvattua 360 asteen videota, jossa kuvataan kuulijan pää ja hartia-alue. Tämän jälkeen ratkaisu laskee tietokonemallinnuksen avulla akustiset kentät kokoaaltomenetelmällä ja näin saadaan yksityiskohtaisen tarkka kuva kuunneltavaan ääneen vaikuttavista akustista ilmiöistä.

Akustiset kentät lasketaan sadoista eri äänen tulosuunnista, jonka jälkeen kustakin tulosuunnasta muodostetaan HRTF-tieto ja näin saatu data kirjoitetaan asiakkan ladattavaan SOFA-tiedostoon (Spatially Oriented Format for Acoustics).

SOFA-tiedostoformaatti on Audio Engineering Societyn (AES) määrittelemä ja standardoima tiedostoformaatti. Sen avulla varmistetaan HRTF-tietotoformaatin hyvä soveltuvuus formaattia jo yleisesti hyödyntäviin virtuaalitodellisuusympäristöihin (VR) ja peliaudion esitysmoottoreihin.

Lisää: Genelec Aural ID (LINKKI) ja video (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!