5G-tekniikkaa sovitetaan teollisuuteen

Jos gsm-tekniikka mullisti henkilökohtaisen kommunikoinnin osalta niin uusimman 5G:n uskotaan mullistavan myös teollisen tuotannon. Juuri alkaneessa 5G VIIMA -projektissa tutkitaan tarkemmin, miten kehittyvä 5G-teknologia soveltuu myös teolliseen käyttöön.

5G VIIMA on tähän asti suurin kansallinen 5G:n sovelluksia tutkiva ja kokeileva projekti toiminnassa olevalle 5G-testiverkkoalustalla. Tarkoitus on ottaa kokeiltavaksi teollisuudesta verkkoteknologiasta tuoreimmat keksinnöt sekä ICT-teollisuuden viimeisimmät innovaatiot, kuten videoanalytiikka, anturointi, autonomiset laitteet, uudet käyttölaitteet esimerkiksi VR- ja AR-tekniikat.

Uuden kaksivuotisen 5G VIIMA -projektin koordinaattorina toimii Oulun yliopisto. Rahoittajina ovat Business Finland sekä yritykset itse. Akateemisen tutkimuksen osuus on kuusi miljoonaa euroa. Kokonaisbudjetti lähes kolminkertaistuu, kun mukaan lasketaan yritysten rinnakkaishankkeiden tuotekehitys- ja tutkimusinvestoinnit.

’’5G VIIMA on hyvä esimerkki siitä mikä Connected Intelligent Industries Finland -ohjelmassamme on keskeistä; älykkäiden teollisten ratkaisujen kehittäminen globaaleille markkinoille yhteistyössä teollisuuden ja tutkimuslaitosten kanssa. Näin rakennetaan tietoon pohjautuvia digitaalisia arvoketjuja, jotka ovat ensiarvoisen tärkeitä uudistuvalle suomalaiselle teollisuudelle’’, sanoo ohjelmapäällikkö Toni Mattila Business Finlandista.

Projektissa pyritään luomaan ja kokeilemaan ratkaisuja, jotka tuovat todellista arvoa teollisessa käytössä. Samalla analysoidaan myös liiketoimintaympäristöä eli miten arvoketjut teollisissa ratkaisuissa muodostuvat ja kuinka verkkoja ja dataa hallitaan ja omistetaan.

”Projekti on osa Oulun yliopiston 6G Flagshipia, Suomen Akatemian tutkimuksen lippulaivaamme”, projektia vetävä Olli Liinamaa täydentää. Kaikkiaan käytetään neljää testipaikkaa teollisuusympäristöissä. Oulussa paikkoja ovat satama sekä tukiasematehdas, Tampereella satamalaitteiden testialue ja Espoossa sähköverkko Otaniemessä. Jokaiseen tehdään 5G-verkko paikallisesti.

Projektissa toimivat yritykset tarjoavat todelliset teolliset ympäristöt ja runsaasti teollisuuden reaaliarkeen liittyviä haasteita, jotka liittyvät esimerkiksi logistiikkaan, turvallisuuteen, ylläpitoon, opastukseen ja kulkuoptimointiin.

”Hanke tuottaa arvokasta tietoa matkaviestinverkkojen uudenlaisista käyttötapauksista sekä niiden asettamista vaatimuksista käytännön 5G-toteutuksille. Tämä helpottaa jatkossa 5G:tä hyödyntävien järjestelmien ja palveluiden käyttöönottoa, kertoo Marjo Uusi-Pantti, 5G Momentum -ekosysteemin projektipäällikkö Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista

Tutkimusosapuolet ovat Oulun yliopisto, Aalto yliopisto, Tampereen yliopisto, Centria-ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu, Turun ammattikorkeakoulu ja VTT. Yritykset tekevät omissa rinnakkaishankkeissaan käytännön sovelluksia ja ratkaisuja.

Yrityskumppaneina ovat ABB, Attracs, Augumenta, Kalmar, Efora, FinCloud, Finwe, Fin-Terpuu, Herman Andersson, Kaitotek, MediaTek, Nokia, Oulun Satama, Pölkky, Realmax, Solita, StoraEnso, Telia, Tieto, Uros, Valmet Automation ja Valossa.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta