Helsinki aloittaa ilmanlaadun mittaukset Vaisalan ja Pegasorin laitteilla

Helsingin seudulla etsitään mittauspaikkoja uusille Vaisalan valmistamille pienikokoisille ilmanlaadun mittauslaitteille noin kahden vuoden ajaksi. Lisäksi joihinkin pihoille sijoitetaan Pegasorin mittausyksikkö ja Vaisalan sääasema.

Pegasorin valmistama AQTM Urban -mittausyksiköitä.

Mittauksia tehdään syksystä alkaen yhteensä noin 25 paikassa Jätkäsaaressa, Ruoholahdessa, Vallilassa, Pakilassa ja Pirkkolassa. Sopiva paikka on piha tai parveke tiiviisti rakennetulla pientaloalueella tai vilkkaan kadun varrella.

Kaikkiin mittauspaikkoihin Helsingissä tulee noin maitopurkin kokoinen ja kaksi kiloa painava Vaisalan mittalaite AQT420 ja joillekin pihoille myös noin 20 kiloa painava tamperelaisen Pegasorin valmistama AQTM Urban -mittausasema. Nykyisin yrityksen omistaa yhdysvaltalainen CoorsTek Sensors.

HSY seuraa pääkaupunkiseudun ilmanlaatua jo nyt 11 mittausasemalla. Lisäksi tutkimuksissa hyödynnetään useita pienikokoisia mittauslaitteita. Tulosten avulla asukas saa samalla täsmätietoa oman asuinalueensa ilmanlaadusta. Joillekin pihoille voi tulla myös Vaisalan sääasema.

Mittausverkko toteutetaan osana Healthy Outdoor Premises for Everyone (HOPE) -hanketta. Hankkeessa ovat mukana Helsingin kaupunki, Helsingin yliopisto, Ilmatieteen laitos, Forum Virium Helsinki, HSY, Vaisala ja Useless Company.

Hankkeessa Helsingin yliopisto kehittää hankkeessa muun muassa 5G-verkkoympäristöjä reaaliaikaisen ilmanlaatudatan tiedonsiirtoon, ja hankkeen yhtenä painopisteenä on kehittää myös laitteiden 5G-kyvykkyyttä. Tämä kytkeytyy Helsingin laajempaan 5G-testiympäristöjen kehittämiseen.  HOPE-projekti saa rahoitusta EU:n Urban Innovative Actions -ohjelmasta. Hankkeessa tuotetaan uutta ilmanlaadun täsmätietoa ja sen innovatiivista hyödyntämistä kaupunginosa- ja asukastasolla.

Lisää: HSY-sensoripaikat (LINKKI) ja HOPE-hanke (LINKKI) sekä aiemmat HSY:n mittauksia koskevat Uusiteknologia.fi:n uutiset (LINKKI)

Päivitetty 25.4.2019

Kuva: Kaikkiin mittauspaikkoihin Helsingissä tulee kaksi kiloa painava Vaisalan mittauslaite AQT420.